Princ Luitpold fon Bajern, praunuk poslednjeg bavarskog kralja Ludviga III, i vlasnik čuvene Kaltenberg brenda i pivare, boravio je u petak u Banjaluci.

Njegovo visočanstvo princ Luitpold prisustvovao je u Gradu na Vrbasu promociji pšeničnog piva "Kaltenberg Hefe - Weissbier", koje je po drevnom bavarskom receptu počela da proizvodi Banjalučka pivara.

Nakon zvanične prezentacije, novinare MONDA zadesila je neverovatna sreća da princ Luitpold, koga mnogi nazivaju i "princom od piva" sedne upravo do nas. Bila je to prilika koja se ne propušta, da sa ovim vrhunskim pivskim stručnjakom i zaljubljenikom u to piće popričamo, o čemu drugom nego o - Njegovom veličanstvu Pivu!

Princ Luitpold fon Bajern potiče iz kraljevska dinastije Vitelsbah, koja je počela da proizvodi pivo još pre 800 godina. U svijetu čuvena pivska manifestacija Oktoberfest prvi put je održana 1810. godine u Minhenu, a nastala je tako što se svadba pra-pra-pra dede i pra-pra-pra babe princa Luitpolda "otela kontroli" i produžila na dve sedmice...

"To je bilo vreme ratova sa Napoleonom, tako da su prilike da se narod Bavarske okupi na nekoj zajedničkoj svečanosti bile zaista retke. Bio je to izuzetan događaj, veoma važan u smislu izgradnje nacionalnog zajedništva, tako da je postao tradicionalan.

I dan danas stotine hiljada ljudi iz Nemačke i celog svijeta dolazi na Oktoberfest. Pivo zaista spaja ljude - za istim stolom u pivskim baštama sede pripadnici različitih klasa i staleža, radnici, bogataši, siromasi, plemići, muškarci, žene i svima je lepo", priča veselo 65-godišnji pinc Luitpold, inače oženjen princezom Beatriks, sa kojom ima petoro dece.

Bavarski princ se na banjalučkoj prezentaciji pojavio sa nekakvom starom knjigom, od koje se nije odvajao. Upitali smo ga koja je knjiga u pitanju, a odgovor nas je šokirao...

Kaltenberg pivara, bavarsko pivo
Vedran Ševčuk/MONDO 



"To je originalna knjiga iz 1516. godine, a reč je o nemačkom Zakonu o čistoći piva Reinheitsgebot, koji se uzima zanajstariji zakon na svetu o sigurnosti hrane. Knjigu je izdao moj predak Vilhem Četvrti, a u njoj je striktno propisano da se pivo sme proizvoditi isključivo i samo od vode, kvasca i hmelja.

Prvu pivaru u Bavarskoj pokrenuli su pripadnici dinastije Vitelsbah još davne 1260. godine, a od tada, pa do danas moja porodica ima veoma veliki uticaj na to kako se u Bavarskoj pravi pivo.

Krajem 70-ih godina prošlog veka pokrenuo sam malu seosku pivaru, koncentrišući se na autentična bavarska piva. Želeo sam da ponudim sveže pivo, umesto transporta piva na veliku udaljenost, pivo bazirano na originalnim bavarskim receptima i u skladu sa bavarskim Zakonom o čistoći.

Vremenom je ta pivara izrasla u međunarodno priznatu pivaru, a proizvodnja Kaltenberg brenda do sada se proširila na 16 zemalja Evrope i Azije, kao jedan od najuspešnijih nemačkih brendova piva.

"Kaltenberg pivo i danas proizvodimo po receptu starom nekoliko viekova", priča fon Bajern.

Kaltenberg pivara, bavarsko pivo
Vedran Ševčuk/MONDO 

Interesovalo nas je da li je radnicima u njegovim pogonima dozvoljeno da konzumiraju pivo i koliko on pije piva dnevno...

"Pa, zavisi na kojem radnom mestu su angažovani, ako su na primer vozači, logično je da ne smeju da piju. Ali, radnici u fabričkim pogonima mogu da popiju pivo za ručak i tokom pauze.

Radnici u našim fabrikama svakodnevno imaju pravo na tri litre piva, koje mogu da ponesu kući, što većina radnika sa velikim zadovoljstvom i čini.

Mi Bavarci pivo shvatamo više kao prehrambeni proizvod. Ako radite nešto fizički naporno i znojite se, sigurno će vam prijati ako popijete neko dobro pivo. Ja lično popijem jedno pivo za ručak i jedno za večeru."

Ostatak intervjua o savršenstvu piva, pročitajte na mondo.ba

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.