Limun saksiji tokom zime
Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Dok se razvijaju pupoljci i cvetovi, temperatura vazduha ne bi smela da prelazi 25 stepeni Celzijusovih. Za razvitak plodova optimalno je oko 22 C, a za oplodnju, formiranje i početni rast plodova od 15 do 17 stepeni.

Tokom zime limunu najviše odgovara južna strana sa dosta svetlosti, temperatura od 5 do 10 stepeni i minimalna vlažnost vazduha. Za dopunsko osvetljenje možete da koristite bio sijalice od 40 vati.

Prostoriju povremeno provetravajte, jer će u lišće početi da se kovrdža, žuti i opada ako je pretoplo.

Mladu biljku presađujte svake godine u za tri broja veću saksiju, a kasnije dva puta godišnje promenite samo površinski sloj zemlje. Za presađivanje koristite specijalnu mešavinu za citruse, pišu "Večernje novosti".

Pre presađivanja na dno saksije obavezno stavite drenažni sloj, a dva meseca kasnije biljku prihranjujte specijalnim đubrivom za citruse ili osmokotom. Jednom nedeljno limun folijarno prihranjujte Wuxalom.

Prestanite sa đubrenjem od septembra do februara. Da biste sprečili hlorozu i dobili tamnozelenu boju lišća prihranite limun tečnim gvožđem kada je to neophodno.

Neoprašivanje i suv vazduh izazivaju opadanje cvetova (potrebna im je vlažnost oko 50 odsto), a nedostatak azota dovodi do gubitka plodova.

Opadanje listova je posledica nedostatka svetla u toku zime i zalivanja hladnom vodom, ili držanja saskije na hladnom podu.

Na temperaturi zemljišta nižoj od 12 stepeni prestaje upijanje hranljivih materija i vode. Pošto se zemljište sporije zagreva od vazduha i lišća, koren nije u mogućnosti da iz zemlje upija dovoljno vode potrebne za intenzivno isparavanje vlage iz lišća.

To takođe može da izazove i opadanje cvetova, pupoljaka i plodova. Rešenje je da biljku zalivate mekom vodom sobne temperature i premestite sa poda na pokretno postolje ili saksiju sa točkićima.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.