Međunarodni festival vina, na kojem će se predstaviti 110 vinarskih kuća iz 15 zemalja, biće održan od 1. do 3. maja u Centru "Sava".
Međunarodni festival vina, na kojem će se predstaviti 110 vinarskih kuća iz 15 zemalja, biće održan od 1. do 3. maja u Centru "Sava".
Biće predstavljeno 420 različitih vina, a planirano je i održavanje više od 20 specijalnih degustacija, predavanja i somelijerskih radionica.
Posetioci će moći prvi put da probaju vina iz berbe 2007. godine, ali i neka vina koja će se na tržistu pojaviti tek sledeće godine, kao i prve berbe Kraljevih podruma sa Oplenca.
U okviru paviljona Španije biće predstavljno sedam distributera.
Radno vreme Festivala je od 12.00 do 20.00. Dnevna ulaznica, koja obuhvata degustaciju svih izloženih vina i učešće u pratećim programima, košta 600 dinara.
Da ne biste na Festival vina otišli nepripremljeni, podsetićemo vas na osnovna pravila degustacije.
Prvi korak - oči:
Gledajte boju vina, nakrenite čašu ispred bele pozadine. Vino treba da bude idealno bistro, a mlada vina imaju čistiju boju od starih. Zavrtite čašu i gledajte tragove koji ostaju na zidovima - "noge" su tragovi alkohola. Što su veće i sporije se kreću - u vinu ima više alkohola.
Drugi korak - nos:
Kada vrtite čašu, arome iz vina se lakše oslobađaju. Vino, u zavisnosti od sorte, treba da miriše na voće, cveće, a nekad i na povrće, naročito Sauvignon. Mirisi vanile i dima dolaze sa zrenjem vina u buretu. Ali, obratite pažnju i na neprijatne mirise: ako se vino oseća na sirće ili buđ, to nije dobar znak!
Treći korak - usta:
Okusite vino celim ustima. Promućkajte ga u ustima i dozvolite jeziku i nepcima da celom površinom osete nežni dodir pića bogova. Vrhom jezika osećate slatkoću cina, a krajevima njegovu kiselost, i, kod crvenih vina, gorčinu. Taj ukus potiče od tanina, prirodnog sastojka koji se nalazi u ljuskama, semenkama i grančicama grožđa.
Dobra vina odlikuje besprekorna harmonija ukusa, arome, kiselosti, alkohola i tanina.
(Beta/MONDO)
Biće predstavljeno 420 različitih vina, a planirano je i održavanje više od 20 specijalnih degustacija, predavanja i somelijerskih radionica.
Posetioci će moći prvi put da probaju vina iz berbe 2007. godine, ali i neka vina koja će se na tržistu pojaviti tek sledeće godine, kao i prve berbe Kraljevih podruma sa Oplenca.
U okviru paviljona Španije biće predstavljno sedam distributera.
Radno vreme Festivala je od 12.00 do 20.00. Dnevna ulaznica, koja obuhvata degustaciju svih izloženih vina i učešće u pratećim programima, košta 600 dinara.
Da ne biste na Festival vina otišli nepripremljeni, podsetićemo vas na osnovna pravila degustacije.
Prvi korak - oči:
Gledajte boju vina, nakrenite čašu ispred bele pozadine. Vino treba da bude idealno bistro, a mlada vina imaju čistiju boju od starih. Zavrtite čašu i gledajte tragove koji ostaju na zidovima - "noge" su tragovi alkohola. Što su veće i sporije se kreću - u vinu ima više alkohola.
Drugi korak - nos:
Kada vrtite čašu, arome iz vina se lakše oslobađaju. Vino, u zavisnosti od sorte, treba da miriše na voće, cveće, a nekad i na povrće, naročito Sauvignon. Mirisi vanile i dima dolaze sa zrenjem vina u buretu. Ali, obratite pažnju i na neprijatne mirise: ako se vino oseća na sirće ili buđ, to nije dobar znak!
Treći korak - usta:
Okusite vino celim ustima. Promućkajte ga u ustima i dozvolite jeziku i nepcima da celom površinom osete nežni dodir pića bogova. Vrhom jezika osećate slatkoću cina, a krajevima njegovu kiselost, i, kod crvenih vina, gorčinu. Taj ukus potiče od tanina, prirodnog sastojka koji se nalazi u ljuskama, semenkama i grančicama grožđa.
Dobra vina odlikuje besprekorna harmonija ukusa, arome, kiselosti, alkohola i tanina.
(Beta/MONDO)