Stil

Grčka nam i dalje omiljena: 65 odsto aranžmana bilo je za ovu destinaciju

Izvor MONDO/Tanjug

Od ukupnog broja svih turističkih aranžmana, 65 odsto je prodato za letovališta u Grčkoj, koja je, očigledno, i dalje omiljena letnja destinacija naših građana.

Grčka je za turiste iz Srbije i dalje neprikosnovena destinacija za letovanje, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i naveo da je 65 odsto svih turističkih aranžmana prodato za letovališta u Grčkoj.

Ljajić je na TV Pink rekao da na osnovu podataka o agencijskim aranžmanima, 15 odsto srpskih turista odlazi u Crnu Goru, 10 odsto u Tursku, a po pet odsto u Egipat i Italiju. 

"Ne možemo da pratimo individualno ko gde ide, ali po aranžmanima koji su kupljeni to je taj odnos koji se godinama ne menja. Menja se, u zavisnosti od vremenskih prilika, da li Egipat ima više ili Turska ima više ili manje turista. Bez ikakave sumnje, Grčka je za naše turiste neprikosnovena", kaže Ljajić. 

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Ministar je rekao da je najviše stranih turista u Srbiji dolazi iz BiH, a da su na drugom mestu kineski turisti. Očekuje da će ove godine Srbiju posetiti više od 120.000 kineskih turista.

Podsetio je da su turisti iz Kine pre dve, tri godine nisu bili ni u prvih 10 po posetama našoj zemlji, te da ih je tada bilo 18.000 godišnje.

Povećanje broja kineskih turista u Srbiji je, navodi, rezulatat ukidanja viza, kao i odličnih političkih odnosa. 

"Imali smo i direktnu avioliniju koja je, nažalost, ukinuta. Nadam se da će ipak aviokompanije pronaći neki interes da tu avioliniju ponovo pokrenu", kaže Ljajić i navodi da se u turističkom sektoru aposlutno svi bore za kinesko tržiste.

Srbija je, kaže, čak i po procenama u Kini u pet najbrže rastućih destinacija za privlačenje kineskih turista.
Ljajić je rekao da su na trećem mestu stranih turista u Srbiji turisti iz Bugarske, zatim Hrvatske i Nemačke.

Naveo je da više od 55 odsto svih stranih turista koji dolaze u Srbiju posećuju Beogad i da nema sumnje da Beograd jeste i biće motor razvoja srpskog turizma.