Stil

Kokosovo ulje u nezi kože: Šta kažu stručnjaci, da li je stvarno dobro

Izvor mondo.rs

Mnogi tvrde da kokosovo ulje pomaže u borbi protiv akni, bora, bakterija na koži... Evo šta o tome kažu stručnjaci.

Kokosovo ulje je poslednjih godina veoma popularno u nezi kože, među poznatim ličnostima, ali i nekim kozmetičarima. Kažu da je fantastično za kožu, ali ipak, neke stvari ne treba uzimati zdravo za gotovo jer jednostavno nema nikakvih dokaza da je ono "magični sastojak" za kožu.

Uprkos tome, kokosovo ulje se ističe kao sastoja mnogih proizvoda za negu kože, zbog čega je teško utvrdili da li bi trebalo da ga koristimo ili ne.

Naučnica i vlasnica platforme Qr8 čija je svrha edukacija o negovanju kože, dr Mišel Skvajer, objašnjava zašto sve više brendova koristi kokosovo ulje kao sastojak u proizvodima za negu.

"Kompanije razumeju koliko je važno čuvati spoljašnju barijeru koja je važna za zdravlje kože. Naša koža trpi čišćenje, zagađenje, UV zrake i piligne... Ona na to odgovara praveći i lučeći više lipida, kako bi oporavila spoljašnji sloj kože. Kod mlade kože, ta barijera se oporavlja relativno brzo (između 50 i 60 odsto se oporavi za 12 sati), ali kod starije kože je potrebno i do nedelju dana", započela je ona objašnjenje.

Da bi pomogli u zaštiti kože i ubrzali oporavak spoljašnjeg sloja, proizvođači dodaju sastojke koji "sadrže holesterol, masne kiseline i ceramide" , a kokosovo ulje je jedan od tih lipida.

Za šta je dobro kokosovo ulje

"Kokosovo ulje se smatra 'prirodno' dobrim za negu kože jer ubija mikroorganizme, pomaže u borbi protiv akni, hidrira je i deluje antizapaljenski", objašnjava dermatolog dr Ema Hobson.

Skvajerova objašnjava da je kokosovo ulje dobro za suvu kožu, kod atopijskog dermatitisa, zahvaljujući antibakterijskim i antizapaljenskim svojstvima.

Međutim, i dr Hobson i Skvajer ističu da fali naučnih dokaza i za te tvrdnje.

"Ne postoje kredibilni naučni dokazi koji potvrđuju da kokosovo ulje ima takve efekte", kaže Hobsonova.

A onima koji bi da pokušaju da uklone akne kokosovim uljem, poručuje – razmislite još jednom.

"Ne postoje dokazi da ovo ulje može da ubije mikrobe koji uzrokuju akne. Sprovedene studije su utvrdile da kod akni pomaže laurinska kiselina, a ne kokosovo ulje. Ove studije navele su ljude da pomisle da kokosovo ulje (koje sadrži laurinsku kiselinu) može da pomogne kod akni", kaže Skvajerova.

Koje su "loše strane"

S obzirom na to da je kokosovo ulje gusto i masno, vrlo lako može da začepi pore i dovede do pojave akni i mitisera.

"Gustina kokosovog ulja, koja je rezultat zasićenih masti, znači da ovo ulje ne prodire u kožu, već ostaje na površini", kaže dijetetičarka Suzi Barel.

Oni koji imaju osetljivu kožu treba da budu veoma obazrivi i da ga najpre nanesu na manji deo kože, kako bi se uverili da neće doći do iritacije ili začepljenih pora.

Ipak, na kraju, dr Skvajer, Ema Hobson i Suzi Barel sve tri su saglasne da svojim klijentima ne bi preporučile da nanose kokosovo ulje na kožu.

"Naša koža je kompleksna, pa jedno ulje ne može da uradi sve! Neki ljudi misle da kokosovo ulje radi sve – čisti, hidrira... Korisno je, ali nije čudesno", kaže dr Skvajer, dok Ema Hobson poručuje: "Ne bih preporučila da se koristi na koži".

Tagovi