Stil

Niste ni introvertna ni ekstrovertna osoba? Možda ste ambivert!

Izvor mondo.rs

Čuli ste za introverte i ekstroverte, znate njihove osobine, ali vam se čini da se ne uklapate ni u jedan tip ličnosti? Možda ste ambivert – evo kakve osobine su njima svojstvene.

Prostim rečima, moglo bi se reći da postoje dve vrste ljudi – oni koji vole da budu u centru pažnje i oni koji to nikako ne vole. To se obično opisuje kao ekstrovertni ili introvertni tip ličnosti – prvi su oni koji vole društvo i pažnju, a drugi više cene samoću ili manje društvo.

Ali, šta ako se vi ne pronalazite ni u jednom od ta dva tipa ličnosti? Moguće je da imate treći, nešto ređi – ambivertni tip.

Ambivert je poznati kao omnivert, a zapravo je spoj introverta i ekstroverta i ima neke osobine i jednih i drugih. Na primer, jako je komunikativan (kao ekstrovert), ali ume i dobro da sluša (kao introvert). Takođe, prijatno im je u društvu (ekstroverti), ali vole i samoću (introverti).

"Ambiverti su negde u sredini između introvertnog i ekstrovertnog spektruma", kaže klinički psiholog dr Karla Meri Menli.

"Ambiverti su fleksibilnije prirode kada je reč o kontaktu sa drugima, dok pravi ekstroverti i introverti imaju specifičnije potrebe i tendencije", objašnjava ona.

Znaci da ste možda ambivert

Dobri ste u slušanju i komunikaciji

Možete da prilagodite svoje ponašanje društvu

Prijatno vam je u društvu, ali volite i samoću

Empatija vam je prirodna

Prednosti ambiverta

Ambiverti obično imaju odlične međuljudske odnose jer imaju sposobnost da budu društveni i da budu u centru pažnje, a da istovremeno slušaju druge i tako zadobiju njihovo poverenje. Takođe, ambiverti imaju prednost jer mogu po potrebi da budu introvert ili ekstrovert, u zavisnosti od situacije.

Tagovi