Stil

Da kuća uvek bude čista: Koliko često treba da čistite toalet, kuhinju...

Izvor mondo.rs

Iako se često smatra da je toalet najprljaviji deo kuće, zapravo i nije tako.

Možda će vas iznenaditi ako vam kažemo da su daljinski upravljači i prekidači za svetlo među najprljavijim stvarima u kući.

Stručnjak za higijenu Pol Moris otkriva najbolji raspored čišćenja, kako bi vam kuća uvek blistala. Evo koliko često treba da čistite toalet kuhinju, da menjate posteljinu...

Toalet – jednom nedeljno

Keramičke površine se lako čiste, bez potrebe za ribanjem, zato je dovoljno da jednom nedeljno očistite WC šolju, kako bi higijena bila na zadovoljavajućem nivou.

I ne zaboravite da spuštate poklopac WC šolje pre nego što povučete vodu, kako biste izbegli kontaminiranje celog kupatila.

Kuhinjske površine – nakon svake upotrebe

Najlakši način da vam kuhinjske površine uvek budu čiste je da ih čistite odmah nakon korišćenja. Takođe, nije loša opcija ni da ih sredstvom za dezinfekciju očistite pre pripremanja obroka...

Tepisi – jednom do dva puta nedeljno

Tepih može da učini da dom izgleda toplije i lepše, ali ne treba zaboraviti da se upravo u tepisima krije mnoštvo bakterija. Osim toga, u tepihu ima i grinja, što je posebno problematično za ljude sklone alergiji.

Morisov savet je da nikako ne šetkate obuveni po kući i da tepihe usisavate jednom do dva puta nedeljno.

Posteljina – jednom nedeljno

Stručnjak za higijenu savetuje da posteljinu perete na najmanje 60 stepeni, kako biste se rešili bakterija. Menjajte posteljinu jednom nedeljno, a ako se mnogo znojite noću, trebalo bi i češće.

Lavabo - svakodnevno

Lavabo i sudoperu treba čistiti svakodnevno ako ih koristite, jer se tu zadržava dosta bakterija i prljavštine. Nije potrebno nikakvo posebno ribanje, jednom dnevno ih očistite sredstvom za dezinfekciju i uvek će biti čisto.