Stil

Selo kao iz bajke - ima i najviše sunčanih dana u Srbiji! (FOTO)

Autor Nataša Petrović

Definitivno je - kada ga jednom posetite, poželećete opet!

Izvor: MONDO/Nataša Petrović

Da li ste čuli za selo Rudno na Goliji? O njemu se, potpuno nepravedno, malo govori, pa se lako može desiti da ne znate ništa o ovom malom mestu.

Za početak, reći ćemo vam da se nalazi na obroncima Golije, na nadmorskoj visini od 1.100 metara, da ima najviše sunčanih dana u Srbiji i da izgleda nestvarno!

Rudno se nalazi na oko 16 kilometara od Ušća, između manastira Studenice i Gradac. Dovoljno je da vam kažemo da se pripada Rezervatu biosfere Golija, da je "ukrašeno" bukovim i četinarskim šumama, da biste znali da ćete u ovom selu uživati u nestvarnim pejzažima.

Ruku na srce, jedino što kvari utisak o ovom prelepom mestu je loš put (makadam) Studenica-Rudno, zato je svakako bolje da do Rudna idete asfaltnim putem preko Gradca, iako je duži.

Ovim makadamom svakodnevno se voze i deca koja idu u školu u Studenicu - u malenu školu na Rudnu koju pohađa samo sedmoro mališana, ide se samo do petog razreda, a preostale razredne osnovnog školovanja đaci završavaju u Studenici.

Škola u selu Rudno
Izvor: MONDO/Nataša Petrović

Na loš put će vam se požaliti meštani, kao i vlasnici brvnara koji ih iznajmljuju sve brojnijim gostima, kojih na Rudnu ima tokom cele godine, i to iz svih krajeva sveta. Dolaze, kažu, da odmore, uživaju u predivnoj prirodi i domaćoj hrani. A sva hrana koja se sprema u ovom selu, koje inače pripada opštini Kraljevo, domaća je i proizvedena na njihovim njivama, u baštama...

Ali loš put je jedino što će vam "zasmetati" na Rudnu, gde ćete uživati i u miru i tišini, šetajući, razgledajući, diveći se prirodnim lepotama i udišući svež vazduh. 

U razgovoru sa meštanima koji su uvek ljubazni, srdačni i radi da započnu priču sa svima, svakako će vam preporučiti da obiđete obližnje manastire, ali i da posetite crkvu Nikoljaču, posvećenu Svetom Nikoli, do koje ćete pešačiti oko dva kilometra od centra sela, putem kroz šumu. Reč je o veoma lepoj i veoma maloj crkvi - svega tri sa pet metara, a zašto je napravljena baš toliko skrivena u šumi, to nije poznato. Ne zna se ni tačno vreme izgradnje ove crkve jer o tome ne postoje nikakvi pouzdani podaci. Crkvica je oslikana, a ima i veoma interesantan pod - napravljen od klesanih spomenika iz 16. i 17. veka, sa ornamentima i ljudskim figurama. 

Rudno nije pogodno mesto za one koji žele urbano iskustvo, ali je idealno za ljubitelje prirode, porodice sa decom i one koji umeju i vole da uživaju u miru, sami sa svojim mislima ili dobrom knjigom, recimo. Meštani kažu da dosta porodica na Rudno dolazi zimi, kako bi mališani uživali igrajući se na snegu, mada verujemo da je lepo i okrepljujuće tokom svakog godišnjeg doba - prija svima zbog jedinstvene ruže vetrova, tj. ukrštanja vazdušne struje sa mora i planina. 

Uživajte u fotografijama jeseni na Rudnu: