Eksperti upozoravaju da plastični kuhinjski pribor držite podalje od vrućih jela jer u suprotnom rizikujete unošenje toksičnih hemikalija.
Kašike, špatule i ostali kuhinjski pribori od plastike sadrže štetne sastojke koji se nazivaju oligomeri, a mogu da iscure u hranu ukoliko se izlože temperaturi višoj od 70 stepeni Celizujusovih.
Ukoliko se unese u većim dozama, ova hemikalija može da bude okidač za bolesti jetre i probleme sa tiroidnom žlezdom. Takođe, povezuju se i sa neplodnošću, kancerom i povišenim holesterolom.
Sve više se apeluje na smanjenje upotrebe plastike, posebno u industriji hrane jer štetne hemikalije tako dospevaju u hranu.
Stručnjaci objašnjavaju da se plastični kuhinjski pribor premazuje sintetičkim hemikalijama kako bi ovaj pribor mogao da izdrži visoke temperature i da se ne masti.
Studije sprovedene na studijama su pokazale da ove hemikalije povećavaju rizik od tumora jetre, pankreasa i testisa, a ugrožavaju i plodnost.
Stručnjaci zato savetuju izbegavanje korišćenja plastičnog kuhinjskog pribora, posebno kontakt sa vrućom hranom - iznad 70 stepeni Celzijusovih.
Inače, istraživanje je pokazalo da unošenje malih količina oligomera, čak i samo 90 mikrograma, predstavlja pretnju po zdravlje osobe od 60 kilograma. Ali, kada su naučnici sproveli eksperiment, utvrdili su da se na 10 od 33 testirana kuhinjska pribora nalazi mnogo više od te količine oligomera, koji bi lako mogli da dospeju u obroke.