Stil

Sve što jedan planinar treba da zna!

Izvor Promo

Ekipa Mondo sportske redakcije je uvek bila u potrazi za avanturama! Setimo se brojnih pokušaja našeg domaćina Nikole da izvuče maksimum iz svojih sportskih sposobnosti. Ovoga puta, Nikola se sprema za planinarenje!

Izvor: Mondo

Budući da nema baš iskustva, pozvao je čoveka koji mora da zna sve o preživljavanju u surovim uslovima - Radomira Mikića iz Gorske službe spasavanja, koji mu je pomogao da sazna sve što je neophodno da sačuva "živu" glavu. Šta je to što treba da zna svako ko se odvaži na planiranje?

Mobilni telefon ne treba da vam služi samo za fotografisanje! To što ponekad nema dometa, ne znači da ne postoje funkcije koje vam i te kako mogu značiti. Od velike pomoći mogu da vam budu offline mape i kompasi koje možete instalirati. 

Voda: jeste očigledno, i to sa dobrim razlogom - morate da ostanete hidrirani. Količina zavisi od toga koje je godišnje doba u pitanju, ali tri litre vode je optimalna količina koju ne smete uskratiti sebi u uslovima koji su, da kažemo, ipak nesvakidašnji.

Dobra priprema će sprečiti sve neželjene i potencijalno opasne situacije. Da li ste čuli za snežno slepilo? To je pojava koja nastaje kada osoba ne nosi naočare - nastaje oštećenje dela oka od UV zračenja, koje se reflektuje o sneg. Zato su na velikim visinama, gde je prisutno vrlo visoko, neophodne glečerske naočare, koje će zaštiti svakog ko ih nosi. 

Sačuvati suva i topla stopala - Nikola je za ovaj mali trening izabrao adidas Terrex, koje su specifične jer su napravljene uz pomoć Gore-Tex tehnologije, a to znači da će vam noga ostati suva i da će moći "da diše". Materijali obuće su ono što olakšavaju samo kretanje i boravak u planini. Ako ste se ikad dvoumili da li na planinu možete krenuti u patikama, odgovor je jasan - čim krene hladno i mokro vreme, plitka obuća više nije funkcionalna. Da li znate da planinari nekad u gram mere težinu opreme, da bi im uspon bio što lakši? Baš zbog toga, i težina obuće, pored udobnosti je podjednako bitan faktor.

Koliko je dobra oprema važna, pa čak i presudna, potvrdio nam je i sam Radomir, u situaciji u kojoj mu je  čak spasila život - jedno dežurstvo na Rtnju na minus 15je moglo poći naopako, da nije imao obuću koja je odolela promrzlinama.

Nadamo se da smo vam pomogli ukoliko planirate planinarenje i da znate na koje stvari treba da obratite pažnju ukoliko ste početnik!

U saradnji sa sportvision.rs