Kada kažemo "kafa", pomislimo na omiljenu šoljicu toplog napitka, aromu koja se širi kroz celu kuću i jedinstveni ukus koji je sastavni deo svakog našeg dana.
Ali domaća kafa je mnogo više od toga! Znate li kako poreklo i priprema utiču na njen ukus, zbog čega je važno piti baš sveže mlevenu kafu, i kako tačno utiče na naše zdravlje i raspoloženje? Rešavamo zablude o šoljici punoj zadovoljstva!
Svejedno je kakvu kafu kupujete
Pravi poznavaoci kafe, koji uživaju u njenom bogatom ukusu i aromi, odmah će vam reći da ovo uopšte nije istina.
Za pravi užitak, uvek birajte pravu, sveže mlevenu kafu, bez surogata, jer ćete na taj način najbolje iskusiti jedinstveni miris i ukus.
Oni sa razvijenim čulom ukusa takođe će vam reći i da pogledate šta piše na pakovanju. Prženje kafe prava je umetnost, pa pravi stručnjaci znaju da će njene najistančanije arome, zavisiti od stepena uprženosti. Postoje različiti stepeni uprženosti kafe, od veoma svetle do veoma tamne, a upravo od njih zavisi dubina i izraženost karakterističnog ukusa i mirisa. Kada birate pakovanje kafe, potražite proizvođače koji i stepen uprženosti navode kao informaciju na kesici, kako biste pronašli kafu koja savršeno odgovara baš vašem ukusu.
Svejedno je kako je skuvate, to su samo voda i kafa, zar ne?
A, ne! Priprema kafe je čitava mala nauka, i zavisi od mnogih faktora. Sveže mlevenu kafu nakon otvaranja kesice bi trebalo da čuvate u dobro zatvorenoj posudi, na tamnom i suvom mestu, kako bi što duže očuvala aromu i ukus.
Kafu pripremajte u emajliranoj džezvi, i uvek počnite sa hladnom vodom iz česme.
Odaberite džezvu u koju staje količina vode za maksimalno dve šoljice, jer kada pripremate veće količine kafe, postoji mogućnost da vam sva pena „pobegne" u jednu šoljicu.
Temperatura vode i vreme kuvanja takođe su važni za punoću ukusa i arome. Znate onaj čarobni trenutak, kada pena počinje da se diže u džezvi? Naučeni smo da tada sklonimo džezvu sa ringle, ali ne samo da nam ne bi iskipela, već i zbog toga što će predugo ključanje stvoriti kafu blago gorkog ukusa.
Kafa nas "samo" budi
Samo jedna šoljica sveže mlevene kafe radi mnogo, mnogo više od toga! Kafa nas stimuliše i to na nekoliko načina. Kofein aktivira i centralni nervni sistem, koji integriše informacije dobijene iz čitavog tela, i dalje koordinira šta će koji mišić ili organ raditi. Stimuliše i srce i krvotok, kao i pojedine mišiće.
Takođe, kafa poboljšava vaše kognitivne sposobnosti, odnosno lakše i brže ćete isprocesuirati informacije, čime ćete lakše rešiti i problem koji vas čini nervoznim. Ljudi koji piju kafu, tri do četiri šoljice dnevno, čak imaju do 20 odsto niži rizik od depresije, što je utvrđeno jednom studijom koja je trajala više decenija i sprovedena je nad čak 50.000 Amerikanki.
Osim toga, kofein nam pomaže da brže sagorevamo masti, a kafa nas smanjuje rizik i od bolesti koja pogađa milione ljudi širom sveta - Alchajmerove bolesti.
Ako pijete kafu popodne, nećete moći da spavate
Ovo je veoma rasprostranjena zabluda, ali nije tačna, ne brinite! Kofein se veoma brzo procesuira u organizmu, i šoljica prave, domaće kafe savršen je izbor za preko potrebni "restart" tokom popodneva. Osvežiće vas, i daće vam energiju da na najbolji način iskoristite ostatak dana! Možete slobodno da popijete svoju omiljenu popodnevnu šoljicu sveže mlevene kafe oko četiri sata pre odlaska na spavanje, neće vas sprečiti da utonete u san.