Miris sveže mlevene kafe je sastavni deo našeg jutra. Već dok pristavljamo vodu, kašičicom zahvatamo kafu i uzimamo svoju omiljenu šoljicu, njen miris nas razbuđuje, a njen ukus je jedno od prvih zadovoljstava svakog dana. Dok uživamo u prvoj šoljici, naše misli već se prebacuju na dan koji je pred nama. A da li ste ikada zastali da razmislite kako je kafa "stigla" do vas?
Od Afrike, Azije, preko Amerike, uzgaja se biljka od koje se pravi naš najdraži napitak. U njenom plodu, bobici nalik trešnji, nalaze se dva zrna koja se pažljivo odvajaju od ploda, sortiraju, suše i zatim pripremaju za pečenje.
Tokom pečenja, mešavina zrna menjaće boju od zelene, do žute pa sve do smeđe. Ovaj proces traje samo petnaestak minuta, ali tokom tog perioda zrno će se u potpunosti izmeniti, izgubiti na volumenu, a oko 800 različitih aroma će se pojaviti pod dejstvom toplote!
U pitanju je veoma delikatan proces, jer traje kratko, pod velikim temperaturama odvijaju se stotine hemijskih reakcija, pa je važno da pržioničar bude iskusan. Pravi poznavalac umetnosti prženja kafe zna tačan trenutak za prekidanje pečenja. Preprženo zrno daće kafu gorkog ukusa, a nedovoljno pečeno može dati opor ukus, pa je od izuzetne važnosti da proces zagrevanja nadgleda stručnjak koji će ga prekinuti baš kada bi trebalo i osigurati savršen ukus i aromu.
Pečena zrna zatim se melju, standardnom "hladnom" metodom, ili posebnom, na kamenim mlinovima. Ovaj proces podrazumeva jedan kamen koji se ne pomera, i jedan rotacioni, između kojih se ubacuju zrna. Tokom obrtanja i trenja, razvija se visoka temperatura, čime zrna kafe prolaze kroz još jedan ciklus pečenja, i oslobađaju eterična ulja. I ovde je važno iskustvo pržioničara, koji će kontrolisati temperaturu da bi ulja bila očuvana. Ovaj način jeste komplikovaniji za industrijsku proizvodnju, ali daje gustu kafu kremaste teksture i bogatog ukusa i obilne guste pene koju svi toliko volimo .
Konačno, kafa je obrađena, i upakovana na način koji će omogućiti da dugo ostane sveža. Pravilno, pažljivo upakovana kesica u zaštićenoj atmosferi bez kiseonika i dalje će imati isti miris i kad otvorite kesicu čak i godinu dana nakon pakovanja.
Sada znate koliko je truda, pažnje i posvećenosti iza ovog delikatnog procesa potrebno za vašu šoljicu sveže mlevene kafe. O njenom uzgoju, odabiru, pečenju i mlevenju, postarale su se stotine ljudi kako bi stigla do vas baš takva kakva jeste - aromatična, ukusna i potpuno jedinstvena, a vaše je samo da se udobno smestite i uživate u njenom mirisu i ukusu.