Stil

Saveti stručnjaka: Raskošna kosa i tokom zime

Izvor mondo.rs

Kako da sačuvate kosu tokom zime, kad vetar, kiša i sneg "rade protiv nas"? Evo šta kažu stručnjaci!

Lepa, negovana kosa je san svake žene, ali tokom zime "održavanje" zahteva malo više truda. Pored maski za kosu, jako je važno da ishranom unosite dovoljno neophodnih nutrijenata.

Dobre masti i dovoljno gvožđa učiniće čuda! Nutricionista dr Majkl Barniš kaže da je suva, beživotna kosa siguran znak da treba da pojačate unos namirnica bogatih zdravim mastima, a da optimalan nivo gvožđa u organizmu garantuje da će folikuli dlake imati dovoljno kiseonika popravljajući izgled i zdravlje vlasi.

Za sjaj su nam potrebne zdrave masti: "Omega-3 nezasićene masne kiseline su najvažnije za oporavak beživotne kose. Kad ćelije folikula imaju na raspolaganju dovoljno zdravih masti, kosa raste brže, vlas je jača i ne isušuje se tako lako", kaže dr Barniš za "Dejli mejl".

Gvožđe je važno za zdrave folikule vlasišta. Ovaj mikronutrijent je esencijalni deo crvenih krvnih zrnaca, i obezbeđuje prenos dovoljnih količina kiseonika do svake ćelije organizma, uključujući i folikule dlake.

"Optimalan nivo gvožđa znači da će folikuli dobijati dovoljno kiseonika, što će kosu učiniti življom i otpornijom na spoljašnje faktore", kaže dr Barniš.

Vitamini B i D i cink su važni za brojne metaboličke procese u telu. Konkretno, vitamin D neophodan je za ciklus ćelijskog rasta, a postoje naučni dokazi da manjak ovog vitamina izaziva opadanje kose. Vitamini B grupe, naročito vitamin B12 i biotin su važni jer podstiču rast kose i vlasi čine jakim i zdravim, a cink je dragocen proenzim koji učestvuje u stvaranju vlasi.

Tagovi