Stil

Doček 2020. godine: Evo gde Srbi najviše putuju za praznike (ANKETA)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Mnogi odlučuju da Novu godinu dočekaju negde u inostranstvu, a evo na kojim će destinacijama najveći broj naših sugrađana da dočeka 2020.

Veliki broj građana Srbije odlučuje se da novogodišnje praznike provede u nekoj od evropskih prestonica, neretko idu i na dalja putovanja, a pred kraj ove godine "planuli" su aranžmani za Italiju, naročito Toskanu ali i Rim, dok takođe veliko interesovanje vlada i za Pariz, Berlin, Barselonu.

Kako kažu u turističkim agencijama, najprodavaniji su aranžmani koji uključuju autobuski ili avionski prevoz u trajanju od oko pet dana.

U Turističkoj agenciji Viva Travel rekli su da su aranžmani za Italiju već rasprodati i da je najviše zainteresovanih bilo za Toskanu, ali i Milano i Rim. Takođe, rasprodati su aranžmani za novogodišnje praznike u Berlinu, Parizu, a veliko interesovanje vladalo je za Atinu, Solun, Budimpeštu.

U toj agenciji kažu da se veliki broj ljubitelja putovanja "aktivira" tek u drugoj polovini meseca, te da su im na raspolaganju i last minute ponude.

U turističkoj agenciji Argus tours kažu da su najtraženije i najviše prodavane u vreme praznika evropske destinacije, a najveće interesovanje ljubitelja putovanja vlada za Italiju, Mađarsku, Austriju, Sloveniju, Grčku. Uglavom je reč o aranžmanu koji traje tri do četiri dana i podrazumeva autobuski prevoz.

U ovoj agenciji Tanjugu su rekli da su svi aranžmani popunjeni i da nema last minut ponuda.

U agenciji Big Blue kažu da svake godine primećuju razliku u navikama u putovanjima, pa tako naši građani odlaze na sve krajeve sveta - od banja i skijališta u Srbiji, do dalekih destinacija poput Kube, Meksika, Indije, Šri Lanke, Tajlanda.

"Mahom smo sve destinacije rasprodali za ove praznike, a već 25. decembra krenuli su prvi polasci ka dalekim krajevima sveta, najpre ka Indiji i Nepalu", kažu u ovoj agenciji za Tanjug.

Omiljeni aranžmani su za destinacije koje imaju čarter letove - Malta, Šarm el Šeik, Hurgada, Dubai, Šri lanka, Tajland, Kuba, Maldivi. Takođe, aktuelni su i evropski gradovi i to uglavnom Barselona, Rim, Madrid, Pariz, Atina, Istanbul.

"Do destinacija u zemlji i regionu, naši putnici stižu organizovanim autobuskim prevozom ili svojim autom, dok za sve druge destinacije imaju avio prevoz uz pratnju vodiča. Na turama se prevoz između gradova i lokaliteta odvija brodom, vozom ili autobusom", navode u ovoj agenciji.

Kada je reč o evropskim destinacijama, najčecće se zadržavaju pet do sedam dana, a na daljim turama od 10 do 15 dana.

U agenciji Oktopod travel ističu da su njihovi klijenti pretežno zainteresovani za obilazak popularnih evropskih gradova kao što su Prag, Milano, Toskana, Beč koji se već godinama unazad smatra jednom od najlepše uređenih novogodišnjih destinacija, a izuzetno je popularan i Istanbul koji će posetiti nekoliko stotina putnika u organizaciji ove agencije.

Kažu da imaju i specijalne i last minute ponude o kojima se svi zainteresovani mogu informisati na sajtu te agencije.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Ipak veliki broj stranih turista, pretežno iz regiona, provesće novogodišnju noć u Beogradu.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović kaže da se tradicinalno kao i svake godine i ove veliki broj stranih turista odlučio da novu godinu dočeka u srpskoj prestonici.

"U Beogradu su kapaciteti maltene popunjeni, ali i na planinama na kojima, takođe, za njih ima dobrog sadržaja", kaže Labović.

Najbrojniji su godinama unazad u Srbiji bili turisti iz regiona, naročito Slovenije, Hrvatske, BiH, Bugarske, Rumunije. Primetno je da je sve više turista iz Nemačke, Turske, Grčke, Kine za vreme novogodišnjih praznika poslednjih godina, kaže sagovornica Tanjuga.

Osim što su zaintersovani za gastronomiju i kulturno istorijske znamenitosti, često odluče i da vreme provedeno u Srbiji iskoriste i da se odmore i relaksiraju u nekom od spa-centara i u banjama.