STARINSKI TRIKOVI: Kako da pijete alkohol, a da se NE NAPIJETE

Naši stari su verovali da im ove cake pomažu, mada...

Doček Nove godine u Srbiji se gotovo ne može zamisliti bez preterivanja u iću i piću, a sutradan se treba izboriti sa nadutošću i mamurlukom...

Ako već ne možete da se umerite u jednom i drugom, možda bi trebalo da probate ovih nekoliko trikova.

Kod prejedanja pomaže da sutradan smanjite unos hrane, ili da je makar podelite u više manjih porcija. Neka vaš izbor bude bareno povrće, a stručnjaci preporučuju i "tečnu hranu", odnosno povrtne smutije koji smanjuju nadutost u stomaku i pospešuju varenje.

Ako, pak, spadate u grupu onih koji ne umeju da se umere u alkoholu, postoji nekoliko trikova koje su praktikovali naši stari. Naša preporuka je svakako da se suzdržite, ali pročitajte o čemu se radi...

Da ne treba da mešate pića, verovatno ste već čuli. Mada nauka ne potvrđuje da ćete na ovaj način izbeći opijanje, ipak postoji razlog zbog čega se mućkanje različitih vrsta alkohola ne preporučuje. Kako se žestina obično "gasi" vodom, ako umesto nje pijete pivo, logično je da ćete se brže napiti jer unosite veću količlinu alkohola u sebe.

Postoji još jedan trik koji praktikuju naši stari, a za koji vam treba prilično jak želudac. Kako su masnoće lakše od vode i plivaju po njoj (kao i alkoholu), naši stari su zaključili da je dobra ideja da popiju kašičicu ulja pre nego što počnu da uzimaju alkohol. Na taj način, navodno, ulje će stalno "plivati" po površini i sprečiće stvaranje alkoholnih isparenja koja nas opijaju.

Fora za koju verovatno nikad niste čuli jeste i da pre svake čaše alkohola pojedete kašičicu svežeg kvasca. Navodno, kvasac razbija alkohol u organizmu na osnovne molekule - vodonik, kiseonik i ugljenik, pa tako ne dolazi do isparenja koja nas dovode u alkoholisano stanje. Osim "gadnog" ukusa", ova fora je i nepraktična jer zahteva da sa sobom nosite kvasac...