Stil

Kako da pregurate "zimu"?

Izvor Promo

Evo saveta kako da ipak pregurate ovo godišnje doba koje se samo zove zima, kako bi vaš organizam i raspoloženje bili u top formi!

Istina, ove zime kao da zime nije ni bilo. Samo nam se učinilo da smo videli sneg, tek neka pahulja je provejala, a nismo se pošteno ni smrzli. No bez obzira na to što zime nije bilo kad joj je vreme, mnogima prosto ne odgovara zimski period.

U ovom trenutku, uslovno rečeno zimski period. Nervira nas kraće trajanje dana u kome kao da ne može da stane sve što ste tog dana predvideli da uradite, "slojevito" oblačenje, smog, sivilo kad "zubato" sunce ne reši da se promoli kroz oblake...

Bez previše filozofiranja, a da vam "skratimo" muke evo nekoliko saveta kako da ipak pregurate ovo godišnje doba koje se samo zove zima, kako bi vaš organizam i raspoloženje bili u top formi.

Više sna

Prema brojnim studijama, tokom kraćih dana sa manje Sunčeve svetlosti, osećamo se umornijim nego što zapravo jesmo. Zbog manje svetlosti, mozak ne dobija dovoljno "signala" za buđenje, pa nam se čini da se nismo naspavali iako budilnik kaže suprotno. Pomozite sebi da u svaki dan uđete osveženi i spremni za sve izazove. Spavajte onoliko koliko telo "traži". Svako od nas ima drugačiji ritam i potrebe, ali se trudite da ležete i ustajete u isto vreme kako ne biste poremetili svoj ritam. Šolja sveže mlevene kafe svakog jutra obradovaće vas mirisom, ispuniti energijom, a stručnjaci savetuju da je popijete natenane, u blizini prozora na sunčanoj strani - svetlost će vam pomoći da se razbudite i pripremite za dan pred sobom.

Zdravija ishrana

Povećajte unos tečnosti i birajte laganiju hranu. Sveže voće i povrće, nemasno meso i riba su uvek dobar izbor. Povedite računa o tome da unosite namirnice bogate antioksidansima, koji štite naše ćelije od oštećenja i na taj način nas brane od raznih oboljenja. Možete početi već ujutru - šoljica sveže mlevene kafe je odličan izvor ovih dragocenih materija. Antioksidansi u kafi pomažu neutralizaciji slobodnih radikala, štite naš kardiovaskularni sistem, jetru i organe za varenje. Ako ste malo i klonuli, čini vam se da odjednom imate i previše obaveza, šoljica kafe će vam i tu pomoći. Osim energije koju daje za super početak dana, sveže mlevena kafa popravlja i naše raspoloženje!

Fizička aktivnost

Prema prognozama, verovatno nećemo videti pravu zimu ove godine, pa bi trebalo da iskoristite lepo vreme za što više fizičkih aktivnosti. Sunčani dani u nama bude želju za šetnjom, i oni koji nisu baš raspoloženi da rade seriju za serijom trbušnjaka kod kuće, trebalo bi da počnu upravo od šetnje.

Ujutru verovatno već šetate, do posla, fakulteta... Ali bi trebalo da iskoristite i popodne kao deo dana idealan za laganu šetnju. Završili ste sa obavezama tokom dana i nakon ukusne šoljice domaće kafe tokom popodneva, imate nekoliko sati koje možete da iskoristite da ugodite svom telu i duhu. Popodnevna kafa i šetnja posle nje blagotvorno deluju na varenje i podstiču naš organizam da bude aktivniji. Sagorećete više kalorija od ručka, jer tokom popodneva trošimo više energije nego tokom jutra.

Ne zaboravite da uživate

Bez obzira na godišnje doba, bez obzira na doba dana, ne zaboravite da uživate. Da, u redu je da više spavate, pazite šta jedete i pijete, ali pronađite tu negde malo vremena i za sebe. Popodne provedeno uz dobru knjigu, gledanje serija ili ćaskanje sa prijateljima, naravno, uz šoljicu sveže mlevene kafe i njen omamljujući miris i bogati ukus, nema cenu.