Stil

Skinula se iz veoma važnog razloga i sada je za to dobila nagradu!

Izvor mondo.rs

Pre nekoliko meseci pokazala nam je kako se radi samopregled dojki, sada je za to dobila i nagradu!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dok se neke pevačice skidaju radi zabave i provokativnosti, Ida Prester se pre nekoliko meseci skinula iz veoma, veoma važnog razloga - da bi nam pokazala kako se radi samopregled dojki!

BeFem je četvrti put zaredom, 8. marta na Međunarodni dan žena organizovao manifestaciju Bring The Noize u KC Grad-u, na kojoj su dodeljena priznjanja za feministički rad pojedincima, pojedinkama i kolektivima za 2019.

Među nagrađenima se ove godine našla i hrvatska pevačica Ida Prester, koja je u saradnji sa organizacijom "Nismo same" napravila video uputstvo u kojem je objasnila i pokazala kako se radi samopregled dojki.

Ida Prester samopregled dojki (MAGAZIN)
Izvor: Youtube/Nismo same

Pevačica se tada oglasila i na Facebooku:

"Oba moja roditelja su preživela rak. Tata ima uredne nalaze zadnjih 25 godina, mama zadnjih 5. Živi su samo zbog rane dijagnostike. Radi svih vas mama, ćerki, prijateljica i mojih prijateljica koje možda imaju tumor, a još ne znaju, snimila sam ovaj video. Obično žensko telo, grudi jedne majke, bez ulepšavanja. Telo nije tabu, bolest nije tabu. Drage dame - pratite tutorijal, čim možete dignite se od kompjutera, zatvorite se u WC ako ste na poslu i krenite u samopregled. Svaka minuta je važna", napisala je.

Iako izlečiv, rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji. Rano otkrivanje je najvažnije za izlečenje, zbog čega su i redovni (samo)pregledi jako bitni!