Stil

SAMOIZOLACIJA i KAKO DA VAM BRŽE PROĐE: Pitali smo stručnjaka, evo saveta!

Autor Nataša Petrović

U Srbiji je zbog korona virusa proglašeno proglašeno stanje. Sa psihoterapeutom razgovarali smo o tome kako da ovu situaciju što lakše psihički podnesemo, kako da sve to objasnimo deci...

U svetu je proglašena pandemija virusa korona, a Srbija je, kao i mnoge druge zemlje proglasila vanredno stanje kako bi sprečila dalje širenje zaraze.

To, između ostalog, podrazumeva i da ljudi treba da ostanu kod kuće, te da izlaze samo kada je to baš neophodno – dakle, do prodavnice, apoteke, ili ako zbog prirode posla ne mogu da rade od kuće, na posao.

Ovakva izolacija nikome neće pasti baš lako, ali činjenica je - može da spasi živote!

Najpre, s obzirom na to da je i do sada bilo dosta straha i panike, a proglašenje vanrednog stanja će kod mnogih povećati taj strah, pitali smo psihoterapeutkinju kako da se odupremo panici.

"Zbog raznih informacija koje nam se plasiraju putem medija, potrebno je ograničiti gledanje televizije, čitanje novina i sadržaja na društvenim mrežama, a čitati samo proverene sajtove i zvanične informacije, jer na taj način sprečavamo širenje panike i straha, koji dodatno otežavaju situaciju", rekla je psihoterapeutkinja Tatjana Vlašković Jovićević.

Stručnjaci neprestano ističu da je korona virus najopasniji po starije građane, tako da je od izuzetne važnosti da i oni ostanu kod kuće, a kako možemo da im pomognemo da i njima ova izolacija lakše "padne"?

"Starijima treba što više pomoći oko kupovine namirnica i neophodnih stvari, doneti im na vrata bez kontakta, ali i treba što češće da ih pozovemo telefonom, da razgovaramo sa njima, da ih razumemo, da im damo do znanja da je to za njihovo dobro i da će proći".

O DECI I KAKO SA NJIMA RAZGOVARATI

Kako je najavljeno, od ponedeljka neće raditi škole, vrtići, fakulteti... Kako roditelji treba da se ponašaju, da ne pokažu deci strah?

"Roditelji treba da pokažu prisebnost, iako znamo da nije svejedno i da se plašimo, i za sebe i za decu, ali ako širimo paniku, to nas nikuda neće odvesti. Naročito zbog toga što će više vremena provoditi kod kuće, pa bi se tim stavom stvorila nervoza i napetost", ističe psihoterapeutkinja Vlašković Jovićević.

A kako da objasnimo deci to što iz "svaki minut" teramo da peru ruke?

"Deca svakako spadaju u kategoriju populacije koja ređe pere ruke, ali im to ne zameramo toliko kada je u pitanju redovno stanje, bez infekcija i zaraze. Redovnije pranje ruku im treba približiti na zabavan način, uzeti sapune jarkih boja, ima i onih za decu, napraviti penicu i pokazati im kako da pravilno peru ruke, uz neke animacije. Takođe, mogu da ih nagrade nekom sitnicom, bombonama i slično, da bismo ih uslovili da im to što pre postane rutina".

Pored toga, terapeutkinja savetuje da detetu objasnite da postoji bolest koja može da se spreči ako redovno peru ruke i kupaju se.

"Ne morate ići u detalje o kakvoj se bolesti radi, ali i deca treba da imaju svest da se nešto dešava. Starijim osnovcima treba reći šta se dešava, ali mirno i bez straha u glasu".

Sasvim sigurno, nekim roditeljima će biti teško da decu "zadrže" kod kuće. Kako ih zabaviti i što više olakšati ovu situaciju?

"Pošto su već kod kuće, možemo deci da napravimo radnu atmosferu, da im bude korisno i zabavno, da na primer prave figurice od testa, igraju društvene igre, sve što smo mi radili kao mali, dok nije bilo kompjutera i telefona. A usput da stvaraju navike da mogu da očiste sobu i srede stvari, bez prevelikih opterećenja".

JOŠ SAVETA - PROČITAJTE: Roditelji, evo saveta kako da razgovarate sa decom o korona virusu

Možda će posebno teško biti "obuzdati" tinejdžere i objasniti im da moraju da sede kod kuće.

"Zahvaljujući drustvenim mrežama, danas je kod kuće prihvatljiv, čak i poželjan nekoj deci jer tako mogu da se dopisuju i igraju bez griže savesti, sada roditelji neće 'zvocati' zašto ne idu napolje da se igraju. Onim starijima, koji vole izlaske i žurke, treba reći da su dovoljno zreli da sami shvate ozbiljnost situacije, i da to ne gledaju kao zabranu izlaska, već kao zrelo ponašanje kojim mogu da sačuvaju svoje i tuđe zdravlje".

Dok boravite kod kuće, mališani će vas verovatno "gađati" pitanjima zašto ne mogu da idu kod bake i deke, i moguće je da će biti uznemireni zbog toga.

Kako da umirimo dete koje brine šta je sa bakom, dekom, drugarima...?

"Lepo i slikovito mu objasnite da je to trenutna situacija i da na taj način pokazuje da je zrelo i da se ponaša humano jer tako sprečava da mu se bake i deke razbole. Takođe, objasnite da to neće dugo trajati i da će uskoro moći sa svima normalno da se druže".

KAKO ZABAVITI DECU?

Neki roditelji će sada raditi od kuće - imate li neki savet kako da "zabave" dete dok rade i ne mogu potpuno da mu se posvete, u smislu da se igraju sa njim?

"Ako roditelji moraju da rade od kuće, sasvim je u redu da daju  deci da igraju igrice online sa drugarima, kao i da se dopisuju, ali svakako umereno i pod nadzorom. Na taj način će svi biti mirni i tihi, a kad roditelji završe sa poslom, onda mogu da se igraju, ali ne treba zaboraviti i da uče za školu, iako ne idu, da ne zaborave na radne navike".

I odraslima će možda ponekad biti dosadno što moraju da sede kod kuće. Kako da i sebi olakšamo boravak kod kuće?

"Osim gledanja filmova i serija, čitanja knjiga, možemo da radimo sve ono za šta nikad inače nemamo vremena zbog posla i obaveza. Treba se truditi da uživamo u kućnim uslovima, i da napravimo što prijatniju atmosferu, bilo da radimo navedene aktivnosti, pravimo omiljeno jelo, dopisujemo se sa prijateljima, porodicom i slično. Tu su i Skype i druge varijante, gde možemo da se 'gledamo' i pričamo sa voljenim osobama koje nam nisu blizu".

Osim toga, fizička aktivnost je jako važna - za zdravlje, a sada može da vam pomogne i da "prekratite" vreme kod kuće.

"Ne treba zaboraviti da se i kod kuće mogu raditi vežbe, aerobne i sa tegićima, tako da uvek ima izbora".

Na kraju, psihoteraputkinja podseća da svi mi, odrasli, delimo odgovornost za ponašanje, i naglašava da treba biti strpljiv i human, ne raditi ono što ne bismo voleli da nama rade u ovakvim situacijama.

"Altruizam ovde stupa na snagu, potrebno je malo žrtvovanja kako bi nam svima bilo bolje".

OVAKO VEŽBAJU U ŠPANIJI!