Stil

Iz turističkih agencija apeluju: NE OTKAZUJTE putovanja, pomerite datume

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Udruženje turističkih agencija Srbije apeluje na građane da ne otkazuju uplaćene turističke aranžmane, već da samo pomere datume putovanja.

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) priključilo se globalnoj akciji turističkih radnika pod sloganom "Ne otkazujte svoja putovanja, pomerite polazak! Sačuvajmo turizam zajedno" i pozvalo građane Srbije da ne otkazuju svoja putovanja.

U apelu se traži pomoć građana,kako bi se sačuvala radna mesta ljudi zaposlenih u turizmu, i to tako što oni ne bi otkazivali svoja putovanja, već bi ih samo pomerali za period posle ukidanja vanrednog stanja.

"Turistički radnici će učiniti sve što je u njihovoj moći da novac, koji je već prosleđen partnerima u zemlji i inostranstvu ne propadne, budući da većina hotelijera i prevoznika prihvataju da se izvršene rezervacije samo pomere za druge datume i ostanu punovažne", navedeno je u apelu.

U UTAS-u se nadaju da će letnja sezona proći bez problema i potrebe za otkazivanjima.

"Budući da je pred svima nama težak period, molimo sve naše putnike da nam ga ne otežavaju dodatno zahtevima za refundacijama, budući da to lako može dovesti do nelikvidnosti mnogih agencija i gubitka radnih mesta", navedeno je u apelu.

Kako je objašnjeno, "u slučaju nelikvidnosti i nesolvetnosti agencija, prouzrokovanim vanrednim stanjem, osiguravajuće kuće nisu u obavezi da isplate naknadu na ime garancija putovanja koje su agencije bile u obavezi da obezbede".

Navedeno je da će putnicima biti ponuđeni sporazumni raskidi ugovora o putovanju, uz obavezu organizatora putovanja da pruže uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja u periodu od godinu dana od dana planiranog putovanja.

Ukoliko je organizator imao dokazive stvarne troškove po pitanju realizacije putovanja, ukupan iznos obaveze se umanjuje za taj iznos.

Ovaj postupak odnosi na sva turistička putovanja, uključujući i putovanja ugovorena za letnju turističku sezonu u ovoj godini, u slučajevima kada putnici insistiraju na raskidu Ugovora o putovanju.

"Nadamo se da ćete naš apel shvatiti dobronamerno i da nećete dozvoliti da zbog okolnosti za koje nismo krivi, turizam pretrpi dalekosežne posledice", piše u apelu.

Apel su do sada podržala udruženja agencija UTAS, YUTA, ANTAS i URA.