Stil

Plaže samo na slici ili će BITI LETOVANJA? MONDO je pitao tur-operatore

Autori Predrag Vujić Nataša Petrović

Zbog korona virusa je proglašena pandemija, mnoge zemlje su zatvorile svoje granice, i za sada ne naznaka kada će tome kraj... Da li ćemo ove godine plaže gledati samo na slici ili će ipak biti letovanja? Evo šta kažu u turističkoj agenciji!

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Jedan od najtraženijih pojmova na Google, što se tiče Srbije, poslednjih dana jeste i "korona virus u Grčkoj".

Vodeći se tim podatkom, a i pretpostavljajući da se ovaj traženi pojam odnosi, pre svega, na interesovanje građana Srbije o stanju u Grčkoj u svetlu predstojeće letnje turističke sezone, kao i mnogobrojnim pitanjima naših čitalaca, obratili smo se pojedinim turističkim agencijama sa pitanjima koje sve nas zanimaju.

Ono što sve nas zanima - da li ćemo ove godine ići na morske destinacije u svetlu globalne pandemije korona virusa i posledica koje će ona ostaviti i šta da radimo u vezi sa turističkim aranžmanima?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za TV Prva, izrazio uverenje da će letnje turističke sezone biti, s tim što je on pozvao sve građane Srbije da ne idu na more, već da obiđu atraktivne i lepe destinacije u svojoj zemlji.

Svakako je, međutim, da će biti mnogo onih koji će želeti da se brčnu u moru, osunčaju, opuste na nekoj od plaža.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Ono što je sada izvesno jeste da je... neizvesno! A nedavno smo imali potpuno drugačiji utisak na Sajmu turzima...

Turističke agencije se sada, uglavnom, oslanjaju na preporuke Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) i državnih organa, pre svega Ministarstva turizma, a ključna poruka svima nama je da - SAČEKAMO, jer i ova pandemija mora valjda da prođe! Za sada je na snazi obustava putovanja "samo" do 15. maja. Problem je i što stanje nije jasno ni u zemljama koje su naše omiljene destinacije - Grčka, Turska, Egipat...

Ima i onih koji su uplatili aranžmane, mnogi od njih nisu odustali, ali ima i onih koji jesu, pa se sad raspituju i traže način kako da im se refenudira, a mnoge aviokompanije, kao partneri, uz lokalne tur-operatore, za sada nisu raspoložene za vraćanje novca...

Mnogo je pitanja, mnogo neizvesnosti. Sigurno je jedino da će se ova epidemija odraziti na ceo svet u ekonomskom smislu.

Aleksandar Seničić iz YUTA savetuje strpljenje:

"SVI ARANŽMANI OTKAZANI DO SREDINE JUNA"

Turističke agencije, koje je MONDO kontaktirao, uglavnom su "zakopčane" trenutno i upućuju nas na Nacionalnu asocijaciju turističkih agencija i navode da se pridržavaju svih uputstava, mera, donetih odluka.

Jedna od turističkih agencija koja je bila spremna da odgovori na neka naša pitanja, jeste Barcino tours.

Direktor agencije Vladimir Bogićević spremno je izašao u susret, a prvo pitanje je bilo: "Da li se naši ljudi, uprkos ovakvoj situaciji, kada je neizvesno koliko će sve ovo trajati, ipak interesuju za letnje aranžmane?".

"Iskreno, zvuči neverovatno, ali imamo interesovanja! Naravno, to je izuzetno malo i neuporedivo sa ranijim brojkama ovog doba godine. Ali, imajuću u vidu okolnosti, mi smo vrlo prijatno iznenađeni. Ljudi koji se javljaju traže pre svega Egipat i Tursku, ali se javljaju i stari klijenti koji uplaćuju smeštaj u Grčkoj gde su letovali ranijih godina. Naravno, uvek su u pitanju aranžamani u periodu od početka jula i kasnije", rekao je direktor agencije Barcino tours.

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Pretpostavljamo da ste u kontaktu sa partnerima iz Turske, Grčke... Kakva su njihova predviđanja i šta vam kažu?

"Cela turistička privreda je stala. Ne samo kod nas, već i u celom svetu. Međutim, mišljenje većine je da će, kada počne lepo vreme, sve krenuti da se vraća na staro. To su neke projekcije i naših državnih organa jer su obustavljena putovanja samo do 15. maja. Svi očekujemo da se nakon tog datuma sezona nesmetano nastavi. Dobra strana toga je što će biti dovoljno vremena da se sve organizuje i da sezona nesmetano protekne", rekao je Bogićević.

Jedno od čestih pitanja čitalaca MONDA jeste da li će nekome, u slučaju da je već uplatio aranžman, a odlučio je da odustane zbog cele situacije, biti vraćen novac (uključujući putno osiguranje)?

"Kao što vam je verovatno poznato, država Srbija je regulisala načine otkazivanja i promene termina putovanja. Svi putnici, koji ne mogu otići na rezervisani odmor, dobijaju vaučere koje mogu iskoristiti u istoj agenciji na istoj destinaciji u periodu od godinu dana. Na taj način je država sprečila i nedoumice i mešetarenje, tako da je taj problem potpuno uređen", kaže nam direktor turističke agencije Barcino tours.

Da li neko uopšte odustaje?

"Prvih par dana vanrednog stanja smo imali odustajanja, međutim kako je država regulisala stanje, otkazi su se proredili i putnici imaju više poverenja u agencije, dešava se da prođe i par dana da se niko ne javi da otkaže aranžman. Putnici se uglavnom zabrinuto raspituju i interesuju koja su naša predviđjanja i očekivanja od predstojeće sezone".

Šta je vaša preporuka, odnosno preporuka vaše agencije - da se strpimo i čekamo ili...?

"Nažalost, nemamo mnogo opcija. Ostalo nam je samo da se strpimo i da čekamo da sve ovo prođe. A proći mora. Moja preporuka svim vašim čitaocima je da ostanu kod kuće i da se čuvaju".

Kakva je vaša procena - da li će letnji aranžmani biti skuplji ili će cene ostati na nivou na kojem su bili, recimo, za vreme Sajma turizma (u tom rasponu)?

"Aranžmani sigurno neće biti skuplji. Apartmani u Grčkoj su zakupljeni još prošle jeseni po fiksnim cenama i tu neće biti promena. Što se avio aranžmana tiče, ja očekujem vrlo slične cene, samo se možda može desiti da se agencije, u cilju smanjenja troškova, 'prepakuju' i udruže kako bi smanjile troškove poslovanja. U tom slučaju bi se smanjio i broj letova, a i neznatno promenili datumi za par dana pre ili kasnije od planiranih. U svakom slučaju, očekujem nastavak sezone kao da se ništa nije ni desilo", rekao je za MONDO direktor turističke agencije Barcino tours Vladimir Bogićević.

Dok ne pobedimo virus, ostaje nam samo da uživamo u fotografijama plaža i mora i da maštamo.


EVO GALERIJE SA KUBE (VARADERO)

HAVANA