Stil

Koliko je Srba već uplatilo letovanje i ko je najgore prošao

Autor Nataša Petrović Izvor mondo.rs

Šta će biti sa letnjim aranžmanima, da li će biti povraćaja novca za "propale" aranžmane i o letovanju 2020. godine razgovarali smo sa direktorom YUTA-e.

Dok u Srbiji traje vanredno stanje zbog korona virusa, glavna briga je, naravno, kada će sve ovo proći. Međutim, za neke su briga i letnji aranžmani - jer su ih uplatili, a pitanje je da li će ti aranžmani da "propadnu", a za druge, zato što ne znaju šta će biti sa letnjom sezonom i da li će moći da se brčnu ovog leta...

Daleko od toga da su putovanja u ovoj situaciji najvažnija, ali ipak, sigurni smo da vas i to zanima, pored ostalog. 

U želji da saznamo kakvo je stanje što se tiče letnjih aranžmana i šta treba očekivati dalje u ovakvoj situaciji, obratili smo se Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije (YUTA).

"Nažalost, nema ni interesovanja, a ni pojedinačnih upita još od početka marta, a definitivno od proglašenja vanrednog stanja. Sve turističke agencije su prestale da rade u ovom periodu, a kontakt sa strankama održavaju mejlom ili telefonskim putem", rekao nam je direktor YUTA-e Aleksandar Seničić.

On je istakao da su u kontaktu sa svim partnerima "na nama zanimljivim destinacijama", ali da "u ovom trenutku niko nema predviđanja oko nastavka turističkog prometa na globalnom nivou, iako preovladava optimizam da ipak nije cela sezona izgubljena".

Ukoliko ste već uplatili aranžman za letovanje, nemamo baš dobre vesti za vas...

"Prema podacima kojima mi raspolažemo, za letnju sezonu 2020. godine već je uplaćeno oko 250.000 aranžmana, veći deo njih u celosti. U ovom trenutku, ne možemo da kažemo da li i pod kojim uslovima ti aranžmani mogu da se otkažu. Veliki deo ovih aranžmana je uplaćen po takozvanim specijalnim cenama – first minute ponudama, koje su omogućavale veliki popust za uplate u celosti. Da bi se to ostvarilo i da bi se napravile rezervacije po tim uslovima i agencije su morale da taj novac uplate svojim inopartnerima, kako bi osigurale korišćenje tih kapaciteta. I za ostala putovanja su uplaćeni iznosi kao rezervacije u iznosima prema ugovorima sa stranim partnerima".

Seničić ističe da pošto je reč o globalnoj pandemiji, što znači da se u ovom trenutku svi suočavaju sa problemima, a novčani tokovi su u potpunosti prekinuti, "davaoci usluga – hoteli, privatan smeštaj, avioprevoznici i drugi – u ovom trenutku ni na jednoj destinaciji nisu u mogućnosti da izvrše povraćaj novca".

Direktor YUTA-e naglašava da se iz tog razloga došlo do podele "vaučera", kao jedinog racionalnog rešenja. Inače, to podrazumeva da će svi koji su uplatili aranžmane imati mogućnost korišćenja ovih vaučera u iznosu koji su uplatili, u periodu od 12 meseci.

Jasno, ovo rešenje se nije dopalo svima kojima su aranžmani "propali".

Ipak, Seničić kaže da se na isti način ponašaju i agencije u svim zemljama – "svako drugačije rešenje bi dovelo u nerešiv problem likvidnosti i opstanka velikog broja agencija".

Kada je reč o putnom osiguranju, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije kaže da je situacija slična, ali veruje da će osiguravajuće kuće "imati razumevanja za nerealizovana putovanja i da će izneti neki konkretan predlog".

Smatra da će početkom maja imati bolji uvid u situaciju i da će tada moći da iznesu neki konkretniji predlog putnicima, u nadi da će se ipak realizovati barem veći deo letnje sezone.

Za sada, kaže, nema nekog većeg otkazivanja aranžmana, putnici uglavnom imaju razumevanja za trenutnu situaciju, a on im i poručuje da "treba da ostanu smireni, u kontaktu sa svojim agencijama, da budu uvereni da je novac siguran i da prate dalja dešavanja i obaveštenja od nas i agencija".

Kad je reč o cenama letnjih aranžmana, Seničić kaže da je nezahvalno baviti se prognozama, ali ističe da "ne treba očekivati povećanje cena jer će intencija biti da se turizam oporavim, a podizanje cena u ovim uslovima ne bi imalo sigurno pozitivan efekat".

Što se tiče čarter letova, i tu je situacija još uvek potpuno neizvesna.

"Ono što znamo je da je usled ove situacije za sada otkazano oko 30 odsto planiranih letova, najveći deo za kraj maja i prvu polovinu juna. Tu je takođe u nezavidnom položaju 'Er Srbija' koja je svoju flotu planirala naspram ugovorenih čarter letova, gde je jedan deo otkazan, a za drugi nismo sigurni u kojoj meri će se realizovati, dok oni imaju svoje obaveze prema lizing kompanijama".

Na kraju, iako je više nego jasno da je turizam jedna od grana koja trpi ogromnu štetu nastalu zbog pandemije korona virusa, Seničić smatra da će se tržište putovanja oporaviti.

"Vrlo je teško sa da predviđati kako će se sve odvijati. Skoro je sigurno da će bar u prvo vreme putnici biti obazriviji i nepoverljivi, ali verujem da tržište putovanja može brzo da se oporavi. Možda ne tako brzo kako bismo mi želeli, ali svakako brže od nekih drugih delatnosti, jer želja za putovanjima je jedna od preovlađujućih kod ljudi generalno".

U međuvremenu, dok ne dođe opet vreme za putovanja, uživajte u prelepim fotografijama iz Grčke... 

...sa Kube...