Stil

Zemlja puna dvoraca, istorije, piva: Pet razloga da posetite Poljsku

Izvor mondo.rs

Sada nije vreme za putovanja, ali je zato sjajno vreme za planiranje budućih putovanja!

Zbog vanrednog stanja su otkazani brojni turistički aranžmani, kako u Srbiji, tako i u svetu. Međutim, to što trenutno nije vreme za putovanja svetom, ne znači da ne možete da planirate svoje sledeće putovanje.

A dok razmišljate o sledećoj destinaciji, evo nekoliko razloga zašto treba da posetite Poljsku.

Brojne istorijske atrakcije

Poljska je zemlja bogata istorijom, u kojoj ima čak 16 mesta koja su Uneskovoj listi svetske baštine. Na toj listi su, između ostalog i kraljevske grobnice, ali Poljska svakako nije samo zemlja istorije.

Krakov, recimo, ima ogromnu pijacu, koja je "oivičena" kućama, palatama i crkvama.

Postoje i jednodnevni izleti iz Krakova do Aušvica, koncentracionog logora koji je danas i nezaobilazna atrakcija za sve turiste koji posete tu zemlju.

Tu je i rudnik soli u gradu Velička u blizini Krakova, koji je na Uneskovoj listi od 1978. godine, a koji ima devet stpratova na dubini od 64 do 327 metara!

Stari gradovi

Gdanjsk je idealno mesto za sve one koji vole da obilaze istorijske građevine i uživaju u impresivnoj arhitekturi. Turisti takođe često obilaze tamošnje mlinove, Gradsku skupštinu, kao i spomenik kralju Janu Sobjeskom.

Stari grad u Vroclavu je potpuno bajkovit, poznat je kao grad patuljaka, a takođe ga nazivaju i poljskom Venecijom zbog toga što ima više od 200 mostova. Naravno, tu su brojni muzeji koje vredi posetiti, kao i Aulu Leopoldinu – to je hol na prvom spratu Univerziteta u Vroclavu, urađenu baroknom stilu, i izgleda zaista neverovatno.

Živopisna prestonica

Varšava je najveći grad u Poljskoj i, pre nego što je uništen tokom Drugog svetskog rata, nazivali su ga "drugim Parizom". Danas je veoma popularan među turistima, koji gotovo nezaobilazno posećuju u Kraljevski dvorac, Lazienki palatu...

Tu su i brojni muzeji koje turisti posećuju, a nezaobilazna je i palata Vilanov, kraljevska rezidencija iz 17. veka koju nazivaju "poljskim Versajem".

Prelepi pejzaži

Poljska ima šta da ponudi i onima koji bi da pobegnu od grada i gradske vreve – šume, jezera, planine. Za ljubitelje prirode, Zakopane je idealno mesto – nalazi se u blizini Tatranskog nacionalnog parka.

Sjajna kuhinja

Kada odete u neku zemlju, uvek je lepo da se upoznate i sa njihovom kuhinjom. Jedna od najpoznatijih poljskih specijaliteta je pierogi – "jastučići" koji se pune različitim sastojcima.

Takođe, jedan od njihovih specijaliteta je i golabki, koji je dosta sličan našoj sarmi, a poznata je i njihova kielbasa – kobasica najpopularnija u Krakovu, začinjena biberom i lukom.

Za one koji vole nešto da popiju, u Poljskoj su dostupna različita piva, kao i vodka, a suve šljive umočene u čokoladu se često služe kao desert u ovoj zemlji.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.666 ljudi, a preminulo ih je 65.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.