Stil

Zemlja gde se spajaju prošlost i sadašnjost: 5 razloga da posetite Tursku

Izvor mondo.rs

Sada ne možemo da putujemo, ali ništa nas ne sprečava da razmišljamo o destinacijama koje ćemo posetiti kada sve ovo prođe.

Pandemija korona virusa zatvorila nas je u kuće, i mnogima upropastila planove za putovanja. Sada ne možemo nigde da putujemo, ali zato je ovo idealno vreme da dobro istražite različite destinacije onlajn i odlučite gde ćete da putujete kada se situacija stabilizuje.

Mi vam donosimo pet razloga zbog kojih Turska, zemlja koja se nalazi na dva kontinenta, treba da vam bude na listi!

Urbana Ankara

Prestonica Turske je drugi najveći grad u toj zemlji i predstavlja pravu "modernu džunglu", odnosno veoma je urbana. U ovom gradu je sve u znaku Ataturka, prvog predsednika Turske, pa turisti nezaobilazno posećuju njegov mauzolej, ogromnu grobnicu i memorijal.

Mnogi uživaju i u šetnjama kroz istorijske četvrti, a kako bi ne bi – šetnja uskim ulicama od kaldrme, okruženim starim otomanskim kućama crvenih krovova definitivno jeste za uživanje.

Istanbul – grad u kojem se sreću prošlost i sadašnjost

Ono što je potpuno očaravajuće u vezi sa Istanbulom je to što se u ovom gradu prepliću tradicija i moderno. Gotovo da nema osobe na svetu koja nije čula za Aja Sofiju, crkvu pretvorenu u džamiju, kao ni za Plavu džamiju izgrađenu u 17. veku, i upravo to su i atrakcije koje turisti ne zaobilaze.

U Istanbulu se nalazi i jedna od najvećih pijaca na svetu, Grand Baazar, gde se prodaje bukvalno sve – od nakita, preko začina, do zavesa i antikviteta.

Istanbul je veoma bogat istorijom i kulturom, a jedan od sjajnih načina da uživate u ovom gradu je i krstarenje Bosforom.

Antalija – nezaboravan vidikovac

Pored Istanbula, Antalija je jedno od najpopularnijih mesta među turistima. Najbolji način za uživanje u prirodnim lepotama ove regije je vožnja žičarom koja će vas dovesti do vrha planine Tahtali, odakle se pruža neverovatan panoramski pogled – u zavisnosti od vremenskih uslova, pogled ponekad seže čak do Kipra!

Ovo je idealna destinacija i za letovanja jer se u Antaliji nalazi i prelepa plaža Lara.

Izmir – istorijski biser

Ovaj grad je pravi biser za ljubitelje istorije, koji dane mogu da provode obilazeći neke od najvećih rimskih ruševina. U blizini se nalazi i Pamukale, odnosno amučna tvrđava kako je Turci nazivaju – sigurno ste već videli neku od mnogobrojnih fotografija mlečnobelih terasa, koje predstavljaju geografski fenomen, jedinstven u svetu.

Goreme – nacionalni park na Uneskovoj listi

Gradić Goreme, smešten u regiji Kapadokije, prostire se na vulkanskim stenama, a tu se nalazi i istoimeni Nacionalni park, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Ovo je omiljena destinacija ne samo ljubitelja prirode, već svih turista je se upravo ovde mogu probati i turska domaća jela i vina.