Stil

Kod komšija gotovo uopšte nema otkazivanja za letnju turističku sezonu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Još uvek je neizvesno kada će i kako ljudi ponovo početi da putuju, a iz komšijske zemlje kažu da su kod njih veoma retki otkazi za letnju sezonu..

Direktor Hrvatskog udruženja turizma (HUT) Veljko Ostojić tvrdi da su retki otkazi za glavnu letnju sezonu i postezonu, a da je zabeleženo povećano interesovanje onih koji su dolaske vezali za način ulaska u zemlju i datumima otvaranja objekata.

Ostojić je za Hinu rekao da HUT pozdravlja osnivanje Poverenstva za turizam Istarske županije i smatra da je za dobar rezultat ove godine ključna Istra, kao i da je na svim niovima važno obezbediti kvalitetno praćenje i razumevanje situacije.

"Važno je uključivanje turističkih stručnjaka u komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa Štabom civilne zaštite Istarske županije kako bi javni i privatni sektor mogli koordinirano da donose odluke. Poverenstvo će i predlagati dodatne mere podrške turizmu na nivou lokalne samouprave, ali i nacionalnom i svojim predlozima doprineti i aktivnostima istarske Turističke zajednice na tržištima", kaže Ostojić.

Kao član Poverenstva ispred hotelijera i kampova kaže da će dolazak turista ipak zavisiti od epidemiološke situacije.

"Tu ne možemo da prejudiciramo. Ono što znamo jeste da su sada retki otkazi rezervacija za glavnu letnju sezonu i posezonu, a da beležimo povećano zanimanje onih koji su vezali svoje odmore za način ulaska u zemlju i datume otvaranja objekata", naveo je Ostojić.

On kaže i da su svi u turizmu spremni za maksimalno kvalitetnu uslugu čim se stvore formalni i tržišni preduslovi za otvaranje objekata i dolazak turista.