Stil

Ipak NE POČINJU sve teretane da rade u ponedeljak: "Još nema uslova"

Autor Mladen Šolak

Mnogi objekti neće koristiti dozvolu države da odmah dopuste treninge. Evo šta kaže epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iako je vlada donela odluku da teretane u ponedeljak imaju dozvolu da počnu da rade, to pravo neće koristiti svi sportski objekti i servisi.

Na primer, FitPass kartice za pristup sportskim objektima u Srbiji ostaće "zamrznute" dok se situacija dodatno smiri i postane bezbednija.

Korisnici tog sportskog sistema i dalje neće moći da koriste kartice za ulazak u objekte.

"Dragi naši vežbači, iako je merama vlade Srbije dozvoljen rad sportskih objekata od sutra, FitPass još neće kretati sa radom. Želimo da umanjimo rizik, pa ćemo sačekati da se situacija još malo smiri, kao i većina naših partnera. Pratimo razvoj situacije i najavićemo početak rada blagovremeno", obavešteni su članovi.

Takođe, i teretane lanca Ahilej u Beogradu ostaće zaključani do daljeg.

"Članovi Sportskog kluba Ahilej, kao i većina kolega, smatramo da nije moguće održati realan režim rada u uslovima socijalnog distanciranja, ograničenog broja ulazaka i izlazaka, kao i nefunkcionisanja gradskog prevoza. Takođe, i u uslovima mera ograničenog kretanja koje je trenutno od 5 do 18 časova", poručeno je iz Ahileja, uz zaključak:

"Realan datum za otvaranje je 4. maj, u čemu smo se skoro svi usaglasili. Očekujte obaveštenje preko društvenih mreža o početku rada".

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Ista je situacija i u gradovima širom Srbije, pa su na primer u novosadskoj teretani Tajs obavestili korisnike da je realan datum povratka između 10. i 15. maja, ako sve bude u redu.

"Znamo da vam svi treninzi nedostaju, ali iz bezbednosnih razloga smatramo da ova odluka nije realna u praksi - nošenje maski tokom treninga, distanca od 10 metara kvadratnih... Niko od nas salu dugo nije video i svima nam sve nedostaje. Ipak, kako stručnjaci i dalje savetuju da popuštanje vanrednih mera ne znači i pobedu nad koronom, nove mere ne možemo primeniti tako da garantujemo bezbednost i zadovoljstvo velikog broja vežbača", objašnjeno je.

Po svemu sudeći, značajan broj teretana ostaće zatvoren i posle ovog vikenda.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je odluka o otvaranju fitnes centara, teretana, frizerskih i kozmetičkih salona morala da bude doneta, jer posao i život mora da se nastavi, a da je alternativa da ljudi zatvore svoje poslove i bave se nečim drugim.

Ipak, oni fitnes centri i teretane koje otvore vrata svojim članovima, moraće da se pridržavaju strogih higijenskih mera.

"Za teretane da se propišu mere da bude jedan na kvadratni metar, da rade sa zakazivanjem, da bude ograničen prostor za korišćenje sprave, korišćenje dezinfekcionog sredstva pre i posle korišćenja sprava, da bude brza barijera na ulasku, da bude odmah dezinfekcija na ulazu...", dodao je Kon.