Opušteno

Direktor "Jute": Išao bih i u Rim i u Madrid!

Izvor mondo.rs

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije kaže se građani raspituju za aranžmane a ima čak i novih uplata! On sam, išao bi u Rim i Madrid "da vidi kako ti gradovi izgledaju ovako prazni".

Turistički radnici su sve veći optimisti, jedino što im sad ne ide na ruku je vreme, ali "deluje da ćemo deo ovog leta moći da provedemo na moru", kaže Aleksandar Seničić, diretor "Jute".

"Pripremamo se ubrzano, do kraja ovog meseca sve agencije će početi da rade, ima čak i novih uplata u poslednja dva dana, najveći broj onih koji su uplatili ranije aranžmane za jul i avgust ne žele da otkažu, već da sačekaju", rekao je Seničić gostujući na N1.

Možda će vas zanimati

"U ovom trenutku se fokusiramo pre svega na Grčku, očekujemo da će se i Turska otvoriti od 1. jula, i za sada se fokusiramo na zemlje koje ne traže testove, među kojima je i Bugarska. Čekaju se novi protokoli za Španiju, Italiju, Egipat, i Crnu Goru, koja nas trenutno ne želi, ali ja se nadam da će se to rešiti, ali to moramo sve da sačekamo."

Seničić kaže da se svakog dana pojavljuju netačne informacije, poput onih o "pravilima" autobuskog prevoza za Grčku.

Radilo se o pravilima koja važe unutar Grčke, u autobusima i taksi vozilima.

"Autobusi su prema unutrašnjim propisima obavezni da ostavljaju jedno slobodno mesto, znači da bude 50 odsto kapaciteta, ali imamo potpuna uveravanja od strane grčkog ministarstva da će te regulative od 1. juna kad krene organizovani prevoz stranih turista biti u jednom potpuno normalnom režimu. Što se klima tiče, preporuka je da bude prirodna ventilacija kada je to moguće, ali ako bude preko 30 stepeni, a biće, naravno da će raditi klime", kaže Seničić.

Ali, ove godine, prevoznici moraju da se pripreme bolje, jer će biti vrlo strogi propisi koji se tiču dezinfekcije.

"U hotelima će pojedinačne klime biti dozvoljene, a što se tiče hotela sa centralizovanom klimatizacijom, za sada se ne zna, sve zavisi od filtera koji su na tim sistemima. U većini zemalja koje se turizmom ozbiljno bave, a tu su i Turska i Grčka, uvedeni su kovid sertifikati, priprema ih i Španija, i svaki objekat biće pregledan od strane nadležnih službi, dobiće taj sertifikat i ako ga ima gosti mogu da budu potpuno bezbrižni", kaže Seničić.

Seničić kaže da putno zdravstveno osiguranje pokriva sve troškove uključujući i testiranje na korona virus ukoliko ima indicija da je testiranje potrebno.

"Onog trenutka kad se uspostavi dijagnoza, ako je neko pozitivan postoje protokoli u svakoj zemlji da li je u pitanju karantin ili mere izolacije. Ukoliko je život ugrožen, naravno bolničko lečenje, ono je naravno pokriveno besplatno za sve one koji se nalaze u toj zemlji, jer postoje međunarodni protokoli kad je reč o globalnoj pandemiji. Tako i mi reagujemo kad su u pitanju strani državljani. Širom Grčke postoje objekti za karantinski smeštaj koji će biti dostupni besplatno ukoliko dođe do infekcije. Očekujemo da infekcije ne bude i onda nema razloga da se mnogo plašimo."

Seničić kaže da se pravi veštački problem između agencija koje vode turiste u inostranstvo, i onih koje rade domaći turizam. Ali, podseća da nije ista klijentela koja želi da odmor provede na moru i ona koja želi odmor na planini.

"Verujem da će sezona biti 40-50 odsto od planirane."

A ako se u hotelu pojavi gost zaražen korona virusom, evo šta možete da očekujete.

"Pitanje je koji je broj zaraženih, i da li će ceo hotel biti evakuisan zavisi od procene epidemiologa na terenu. Ako je jedan gost zaražen, hotel se ne evakuiše. Ali, postoje zamenski objekti u koje će se gosti premeštati ako infekcija nije na nivou pojedinačnog slučaja", objašnjava Seničić.

Ipak, sva pravila biće mnogo, mnogo stroža, naročito ona koja se tiču čišćenja i dezinfekcije. Više nećemo moći da očekujemo da u hotelsku sobu uđemo u ranim popodnevnim satima, po dolasku na željenu destinaciju.

"Biće izmena, ali ne verujem da će to kvalitativno uticati na boravak", kaže Seničić.

Što se mera na plažama tiče, Seničić smatra da je teorija jedno, a da u praksi to izgleda nešto drugačije. Osim činjence da je veći razmak između ležaljki na plažama veći, "što i nije loše", ostalo je manje više uobičajeno, kaže direktor "Jute".

Iako iz epidemije izlazimo sa strahom od putovanja, Aleksandar Seničić kaže da bi "išao i u Rim i u Madrid", da ima već uplaćen aranžman za jul, i pod pretpostavkom da se granice otvore:

"Da, i u Rim i u Madrid. Po mojoj logici koja nije lekarska, zemlje koje su prošle tako veliku ekspanziju ovog virusa, bolje je biti u zemljama gde se infekcija raširila među stanovništvom jer je statistički manja šansa da se zarazite. I voleo bih da vidim Rim i Madrid ovako prazne."