Letovanje

Dobro je znati: Najbezbednija plaža u Evropi nalazi se u Grčkoj!

Autor Nataša Petrović

Ako planirate letovanje ove godine, nije loše da znate koja plaža se smatra najbezbednijom u Evropi...

Epidemija korona virusa potpuno nas je poremetila i, iako se sada situacija smiruje, ne možemo baš "na miru" i bezbrižno da planiramo letovanje.

Mnogi misle da je najpametnije ovo leto provesti u Srbiji, ali ako ipak planirate letovanje, možda treba da uzmete u obzir i bezbednost plaže.

Možda će vas zanimati

Najbezbednije plaže u Evropi odabrane su na osnovu kriterijuma poput malog broja zaraženih, veličine plaže odnosno brojem kvadratnih metara koji su po osobi dostupni na toj plaži. Takođe, uzeto je u obzir koliko ima privatnih vila i apartmana u ponudi, koliko manjih ili hotela srednje veličine, kao i to koliko često se dezinfikuju sobe, poštuje socijalno distanciranje...

Osim toga, parametar je i to da u blizini plaža ima bolnica u kojima nije bilo smešteno mnogo zaraženih korona virusom.

Kada se svi ovi parametri uzmu u obzir, najbezbednijim mestom u Evropi proglašena je Preveza u Grčkoj.

Ova zemlja je ujedno i jedna od najmanje pogođenih koronom u Evropi, piše sajt European best destinations, navodeći da Grčka ima oko 50 puta manje zaraženih nego druge evropske zemlje.

Već su objavljeni uslovi pod kojima će turisti moći tamo da letuju, a sajt navodi da je plaža Monoliti glavna u Prevezi, te da je duga oko 22 kilometra i široka oko 80 metara. To je, zapravo, najduža plaža u Evropi, pa samim je moguće i paziti na socijalnu distancu.

Ono što se takođe navodi kao bitno je da je ovo možda i jedino mesto na svetu sa velikim plažama, a u blizini tri bolnice koje su udaljene oko 10 minuta od aerodroma.

Cene u Prevezi nisu visoke, a ležaljke će ovog leta biti čak i besplatne.

Među najbezbednijim plažama u Grčkoj našla se i Halikunas na KrfuPlaže u Portugalu, na Malti, u Litvaniji, Poljskoj (poluostrvo Hel), takođe su se našle na listi najbezbednijih.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt