Stil

Planirate putovanje? 20 najbezbednijih destinacija za ovo leto

Autor Nataša Petrović

Ako razmišljate gde da otputujete ovog leta, možda će vam ova lista pomoći...

Već znate da se najbezbednija plaža u Evropi nalazi u Grčkoj, ali to svakako nije jedina opcija za putovanje ovog leta.

Sajt Europian best destinations sastavio je listu od 20 najbezbednijih destinacija za putovanje ovog leta, na osnovu mera koje se preduzimaju da bi se sprečila zaraza - održavanje higijene u smeštaju, restoranima i podavnicama, a u obzir je uzeta i blizina bolnica, kao i to što u ovim mestima bolnice imaju na raspolaganju veći broj bolničkih kretava nego druge evropske destinacije. Osim toga, ove zemlje su najmanje pogođene korona virusom, pa samim tim i bezbednije.

Na prvom mestu liste, kao najbezbednije mesto u Evropi je naveden Tbilisi, a navodi se i da je prestonica Gruzije, uzevši u obzir stopu kriminala, pet puta bezbednija od Pariza ili Londona.

Na listi 20 najbezbednijih destinacija u Evropi za ovu godinu, našlo se i nekoliko destinacija koje su nam u komšiliku: hrvatski Cavtat našao se na trećem mestu lice, Zagreb je na osmom, a Rijeka na 12. mestu. Kotor je na 11. mestu, a na sajtu je navedeno i da je taj grad ostao "zelena zona" tokom pandemije, jer tu nije zabeležen nijedan slučaj.

Među najbezbednijim destinacijama u Evropi je i Preveze, gde se nalazi najbezbednija plaža, a Krf je na visokoj 2. poziciji. Na listi su i Azorska ostrva, Alentežo u Portugalu, Batumi (Gruzija), Algarve (Portugal), Sibinj (Rumunija), Varšava (Poljska), Beč (Austrija), Bohinj (Slovenija), Malta, Gdanjsk (Poljska), Vilnjus (Litvanija), Riga (Letonija) i Divlja Tajga (Finska).