Da li ste znali?

Znate li šta je sve potrebno za idealnu šoljicu kafe u kojoj ćete uživati?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac Izvor Promo

Te trenutke zadovoljstva možda uzimamo zdravo za gotovo, ali da ispijanje ovog napitka treba da ima status rituala dokaz je i činjenica koji put jedno zrno kafe pređe od plantaže, do naše šoljice.

Šta je sve potrebno za idealnu šoljicu kafe (MAGAZIN)
Izvor: MONDO

Kafi dugujemo jutarnje razbuđivanje, dobar početak dana i povod da se okupimo sa prijateljima, pa je najmanje što možemo je da se upoznamo sa svime što ovo uživanje čini mogućim.

Zrno kafe je zapravo seme - ukoliko se zasadi, izrašće u drvo. Seme se skuplja iz plodova koji podsećaju na trešnje, a njihovo branje može biti jako komplikovano, budući da stabla često rastu na nepristupačnim mestima. Potrebno je od 3 do 4 godine da bi stablo kafe izrodilo plod, a branje se obavlja ručno ili sve češće uz pomoć mašina. Ova druga opcija je naročito nezgodna, jer “trešnje” sazrevaju u različita doba.

Nakon branja, sledi prerada zrna. To u praksi znači da se zrno odvaja od pulpe, a u zavisnosti od metode koja se primenjuje, zavisiće i ukus i aroma. Mokri metod podrazumeva da se zrna potapaju u rezervoare i ostavljaju se da fermentišu do 24 sata, a potom se ispiraju i ostavljaju da se osuše.

Suvi metod je još poznat i kao prirodan metod - zrna se ostavljaju da se osuše na suncu. Ovo može potrajati nedeljama, ali je čest u zemljama sa ograničenim snabdevanjem vode.

Nakon ove faze, zrna se eksportuju i u ovom trenutku su već prepoznatljive zelene boje. Sledi najzanimljiviji deo, nakon žetve i obrade, nekoliko srećnika će imati tu čast da probaju rezultat napornog rada. Degustator prvo miriše kafu, kako bi procenio kvalitet njene arome - miris je jedan od odlučujućih faktora koji će pokazati kakav će ukus kafa imati.

Dobar degustator može da testira nekoliko različitih serija i uzoraka dnevno, i u stanju je da uoči sve mane i karakteristike. Suština je prepoznati koja zrna će činiti dobru mešavinu odnosno blend.

Stižemo i do najvažnijeg procesa, a to je prženje. Ono obezbeđuje ukus i aromu i tajming je ovde ključan - potrebno je između 7 i 14 minuta u zavisnosti od vrste kafe. Espresu je tako, potrebno najduže. Nakon toga, sledi mlevenje. Ko ne voli zvuk aparata za mlevenje kafe i svežinu koju asociramo uz njega? Što se zrna bolje samelju, to će kafa imati bolji ukus. Ovo je proces za koji je važna dobra procena - loše mlevenje može uništiti inače dobra zrna.

I na kraju - uživanje! Ovaj put je dugačak i pipav, ali rezultat vredi i uči nas da cenimo trud i pažnju posvećenu napitku koji toliko volimo!

Tagovi