Za srećan put!

Prvi turisti sutra kreću u Grčku: Evo VAŽNIH saveta za putovanje

Autor Nataša Petrović

Od 15. juna je turistima omogućen ulaz u Grčku, a direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja je izdvojio nekoliko važnih saveta za sve one koji putuju...

Sutra kreću prvi turisti u Grčku, gde će moći da uđu bez testa na korona virus i bez karantina. Saopšteno je i da će Severna Makedonija sutra otvoriti svoje granice za tranzit, što znači da ćete do letovališta u Grčkoj moći i preko Makedonije, ali ne preko svih prelaza.

Gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović rekao je da je "put kroz Makedoniju komforniji jer ima autoput".

"Neki vole kraći put, zabavniji, ali što se tiče bezbednosti, ovaj je najkomforniji. Ovom prilikom, molim vozače da ne putuju noću, jer ako se nešto ne daj Bože desi, pokvari se auto, neko ima zdravstveni problem, sve je to mnogo lakše rešavati danju. I lekari kažu da smo napravljeni da spavamo noću, zato izbegavajte putovanje noću".

On je istakao i da mnogi vole da prolaze kroz Bugarsku, i da je to sasvim OK, "samo je duži put".

"Gde god da planirate da putujete, izbegavajte puteve nižeg ranga. Savet je da pozovete Auto-moto savez Srbije (AMSS), da kažete odredište i dobićete savet kuda da idete", istakao je Okanović.

Mnogi sada za putovanje koriste navigaciju na telefonima.

"Sve se više oslanjamo na telefon, sve manje na pamet, ali navigacija zna ozbiljno da pogreši, najbolje je da pitate AMSS. Kad je reč o navigacijama, savet je da instalirate neku aplikaciju kojoj nije potreban Internet".

Okanović je rekao i da je svest vozača i dalje na niskom nivou, pa je uputio i apel:

"Molim sve koji će krenuti na put, mnogi sada piju svoju prvu kafu, to ćete raditi i kada krenete na put, ali jedini lek za umor je odmor. Ne junačite se, ne pokušavajte kafom i napicima da 'izlečite' umor, mnogi su to skupo platili".

On je apelovao i na roditelje da decu voze u autosedištima.

"Mnogi pitaju da li je obavezno autosedište u Grčkoj, Bugarskoj, ali to pokazuje koliko ne razmišljaju o bezbednosti, već o kaznama. Neki kažu kako smo putovali ranije u 'fićama', pa nikom ništa nije falilo? Nije tačno da nije falilo, mnogo je više dece ranije stradalo, danas je to manji broj, što zbog autosedišta, što zbog bezbednijih automobila".

Okanović je savetovao roditeljima da obavezno voze decu u autosedištima i istakao da "ako mu napravite pozadi krevetić, umesto da ga stavite u sedište, ne ugađate mu, već dete dovodite u opasnost".