Da li ćete u Grčku ovog leta?

Nema gužve na granici: Grci retko testiraju

Autor Zora Ćirković Izvor Tanjug

Na graničnim prelazima čeka se između dvadesetak minuta i pola sata.

Izvor: MONDO/Anja Konstantinović

Proredile su se gužve na prelazu Promahonas na bugarsko-grčkoj granici, a testiranja srpskih turista na koronu prilikom ulaska u Grčku su veoma retka, prenosi turistički portal Grčka info.

Kako je navedeno, prema informacijama srpskih turista više nema višesatnog čekanja da se uđe u Grčku i poslednjih dana formalnosti na prelazima traju od dvadesetak minuta do pola sata.

Do nedavno su svi posetioci morali da ostave na granici podatke u koje mesto idu i broj telefona, dok sada i te podatke grčke vlasti ređe traže.

"Turisti prenose da test nije strašan, da ne boli i da izgleda kao bris iz grla: Otvorite usta i kažete - Aaaa, a medicinski tehničari vam uzmu uzorak. Ukoliko je neko pozitivan na virus stići će mu poruka u roku od tri dana na broj telefona koji je ostavio na granici. Ukoliko poruka ne stigne znači da je sve u redu", navodi Grčka info.

U Grčkoj su trenutno najbrojniji turisti koji dolaze svojim kolima, a to su Srbi, Bugari i Rumuni. Još nema Nemaca, Engleza, Makedonaca niti turista iz Bosne i Hercegovine, koji će početi da stižu oko 1. jula.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Većina barova na plaži i prodavnice biće otvoreni od 1. jula pa nadalje.

Očekuje se da granični prelaz Evzoni, između Severne Makedonije i Grčke, bude otvoren 1. jula.

Za sada se turisti preko Evzonija mogu vratiti kroz Severnu Makedoniju u Srbiju, uz maksimalno zadržavanje od pet sati u Severnoj Makedoniji.

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da od 26. juna otvori sve granične prelaze bez dodatnih ograničenja.

Grčka dnevno ima u proseku 10 do 15 novozaraženih korona virusom, a broj preminulih je veoma mali.

U proteklih sedam dana testovi koji su nasumično rađeni na granici između Bugarske i Grčke pokazali su pet slučajeva pozitivnih na kovid-19, navodi portal Grčka info dodajući da nisu obavešteni da je među pozitivnima bilo turista iz Srbije.

Takođe, od 15. juna kada su otvoreni aerodromi u Solunu i Atini, testovi su otkrili 21 putnika pozitivnog na virus.

Među njima je bilo i putnika na letu iz Beograda, ali pošto je naveden aerodrom Beograd samo kao polazni aerodrom to ne znači da je u pitanju bio srpski turista.