Stil

RAMPA! Prelaz Evzoni ostaje ZATVOREN za turiste, evo i do kada!

Autor Nataša Petrović Izvor Beta

Granični prelaz Evzoni je najpre otvoren, ali je zatim, Srbima od 11 sati jutros zabranjen ulaz preko tog prelaza! Stiže vest da će ostati zatvoren, evo i do kada!

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Nakon vesti da je najveći granični prelaz Grčke prema Severnoj Makedoniji, Evzoni, od danas otvoren, stiže i druga, prilično neprijatna informacija! 

Kako su javili domaći mediji, Srbima je ipak zabranjen ulaz preko tog prelaza, a sada stiže informacija i da će prelaz biti zatvoren do 15. jula!

Prvi autobus sa srpskim tutistima prošao je najpopularniji granični prelaz između Grčke i Severne Makedonije, a grčki graničari su propuštali i one koji su na more krenuli putničkim vozilima.

Ipak, od 11 sati zatvoren je prelaz Evzoni za putnike iz Srbije, te naši turisti sem ako nemaju posebnu dozvolu, preko tog prelaza ne mogu ući u Grčku.

Direktor Yute Aleksandar Seničić kaže da se u toku dana očekuje konkretno obrazloženje grčkih vlasti u vezi sa zatvaranjem graničnog prelaza Evzoni sa Severnom Makedonijom, odnosno potvrda da će on ipak biti otvoren za građane Srbije.

"Verujem da ćemo danas u toku dana imati konkretno obrazloženje, odnosno potvrdu grčke vlasti da li Evzoni ostaje zatvoren, jer informacija koju imamo od juče, odnosno dopis koji smo dobili, kaže da će biti tako, a da će jedino građani Srbije biti izuzeti", rekao je Seničić za Tanjug.

Kako je rekao, tokom noći su preko tog graničnog prelaza prolazili autobusi i putnici koji su krenuli u Grčku, da bi danas u 10.30 granica bila zatvorena.

"Stigao je nekakav dopis koji je dosta nerazumljiv i za same carinike, u kojem se insistira da iz Severne Makedonije u Grčku mogu da uđu samo vlasnici pašosa država EU. Sličnu situaciju smo imali na bugarskoj granici kada je otvorena... Ostaje da vidimo", rekao je Seničić.

Pojedini srpski tursti su makedonskoj televiziji Sitel potvrdili da nisu pušteni u Grčku, iako imaju potrebna dokumeta, i da nisu dobili objašnjenje, osim da je stigla takva naredba.

Komandirka Graničnog prelaza "Bogorodica", Jasmina Avramska, rekla je da su jutros u 8.00 razgovarali s grčkim kolegama koji su im tada rekli da je granični prelaz otvoren za putnike, ali su oko podneva počeli da se vraćaju putnici kojima se, iako imaju validne dokumete, ne dozvoljava da pređu granicu.

U međuvremnu su granični organi Severne Makedonije ponovo imali kontakt s grčkim kolegama i dobili informaciju da se prelaz "Evzoni" ponovo zatvara i da će ulazak na tom prelazu biti dozvoljen samo grčkim državljanima i za teretni saobraćaj, kao i do sada.

"Obrazloženje da su dobili takvo naređenje od svojih vlasti i da će takva odluka važiti do 15. jula", naveo je reporter Televizije Sitel.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Inače, prvi aerodrom na grčko ostrvo stiže iz Srbije, na aerodromu važe nova pravila, a novina su i improvizovane ambulante u kojima Grci testiraju turiste odmah po ulasku u zemlju!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.