Dobra vest!

Engleska je Srbiju stavila na listu BEZBEDNIH zemalja, evo šta to znači!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Srbi mogu u Englesku, i obrnuto, od 10. jula, pročitajte detalje!

Engleska je u petak kasno uveče saopštila listu 59 "bezbednih" zemalja za aviosaobraćaj, na kojoj se nalazi i Srbija.

Englesku je teško pogodila pandemija koronavirusa, i nedeljama su vlasti radile na listi zemalja u koje bi bilo bezbedno otputovati, kao i primiti turiste iz njih.

Srbija je na toj listi, što znači da Srbi koji dođu u nju, ili Englezi koji se iz Srbije vraćaju, ne moraju u samoizolaciju od 14 dana, počevši od 10. jula.

Lista je podeljena u sistem semafora, postoje "crvene", "žute" i "zelene" zemlje. Crvenom bojom označene su zemlje visokog rizika, sa velikim brojem slučajeva korone, i putnici automatski moraju u karantin po dolasku iz njih.

Zelena i boja ćilibara označavaju zemlje koje su bezbednije od Britanije, odnosno zemlje sa kojima Engleska ima recipročni dogovor bez karantina.

Na listi su Nemačka, Austrija, Belgija, Holandija, Norveška, Finska, Litvanija, Poljska, Španija, Švajcarska, Italija, Grčka, Mađarska, Srbija i Hrvatska. Tu su i Turska, Japan, Novi Zeland, Australija, kao i ostrvske destinacije i britanske teritorije.

Na crvenoj listi je Amerika, što je u toj zemlji izazvalo prilično burne reakcije.

Velika Britanija ranije je saopštila da će probati da se otvori ka turizmu, pošto je od 8. juna svako ko dođe u tu zemlju morao u karantin bez obzira na to iz koje zemlje dolazi. Mnoge je iznenadila činjenica da listu zemlaja, za sada, nisu prihvatili Vels, Škotska i Severna Irska.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.