Širi se korona!

Nisu sve KLIME JEDNAKO BEZBEDNE! Jedna vrsta je DALEKO OPASNIJA, evo KOJA

Autor Maja Gašić

Proverite koji klima uređaj posedujete, veoma je bitno!

Da li su klime bezbedne kad je reč o riziku od širenja korona virusa, stručnjaci još uvek ne mogu da se usaglase. Srpski epidemiolog dr Predrag Kon  danas je izjavio da to zavisi od toga da li u prostoriji koja se klimatizuje boravi bolesna osoba. 

"U većim sistemima, kao što su tržni centri, klima samo povećava cirkulaciju vazduha. Ako su zdrave osobe u tim prostorijama, nema razloga za brigu. U kući, automobilu, klima je sasvim u redu. Naravno ako su ukućani zdravi", kaže dr Kon.

Međutim, britanski stručnjaci kažu da postoji razlika u samim uređajima, kao i da jedni predstavljaju veći rizik.

Ppostoje dve vrste klima uređaja - oni koji uzimaju vazduh od spolja i ponovo ga izbacuju, kao i oni koje rade po principu recirkulisanja istog vazduha. Naučnici kažu da su ovi drugi, daleko opasniji. 

Britanski istraživači kažu da su oni čiji klima uređaji "koriste" isti vazduh, izloženi daleko većem riziku da se zaraze kovidom-19, ako borave u istoj prostoriji sa osobom koja je zaražena.

Svima koji imaju ovakve uređaje, preporuka je da redovno provetravaju prostorije ili, čak, da drže prozore otvorene (makar odškrinute) kako bi se vazduh koji je potencijalno kontaminiran izbacio napolje.

"Preporučena strategija, ako imate jednu od ovih razdvojenih jedinica, je da otvorite prozor i žrtvujete svoju želju za hladnijim i hladnijim okruženjem", rekao je dr Špon Ficdžerald za britanski "Telegraph".

U Srbiji je teška epidemiološka situacija, u toku prethodnog dana preminulo je 12 osoba, a 345 je novozaraženo.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.