Kozmetičarka otkriva

U inat koroni! SRPKINJE NIKAD BOLJE nisu izgledale, a NAJVAŽNIJE im je...

Autor Maja Gašić

Beogradska kozmetičarka za MONDO govori o tome koliko danas, uprkos epidemiji korona virusa, žene posvećuju pažnju lepoti i negi, kao i koji tretmani su danas najpopularniji.

Izvor: MONDO/M. Gašić

Korona virus, koji se zvanično pojavio u Kini u decembru prošle godine, i dalje hara planetom. Sredinom marta u našoj zemlji je proglašeno vanredno stanje, zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, saloni lepote, teretane... a uveden je i policijski čas.

Nakon bezmalo dva meseca u izolaciji, početkom maja činilo se da vidimo "svetlo na kraju tunela". Ukinuto je vanredno stanje i činilo se da se život koliko-toliko vraća u normalu.

Svuda u svetu se smanjivao broj novozaraženih, smrtnih slučajeva je bilo sve manje, izgledalo je kao da se pandemija smiruje...

Nažalost, novi talas pogoršanja, na koji su ne samo naši već i svetski lekari upozoravali, stigao je mnogo ranije od očekivanog. Epidemiološka situacija svuda u svetu iz dana u dan sve je kritičnija. Letovanja su „otkazana“, granice se ponovo zatvaraju ili se uvode toliko striktna pravila za odlazak u inostranstvo, da se čak i najsmeliji teško odlučuju da napuste zemlju.

Ipak, to nije obeshrabrilo Beograđanke koje su jedva dočekale ponovno otvaranje salona lepote. Zapuštanje nije bilo opcija. Kako za MONDO kaže Ivana Joksimović, vlasnica kozmetičkog salona na Zvezdari, naše sugrađanke se sada, više nego ikada, neguju. U inat koroni.

„Sada ima mnogo više posla nego prošle godine u ovo vreme i to jeste malo neočekivano, mada ne i nelogično. Pretpostavljam da je ovo neki vid naše, ženske borbe protiv svega što se dešava. Lepotom se branimo“, kaže kroz smeh Ivana.

U salonu se, naravno, strogo poštuju sve mere zaštite. Prostorije se svakodnevno dezinfikuju, Ivana nosi masku i vizir, a i za mušterije je maska obavezna.

"Većinu tretmana mogu da obavljam i kada mušterija nosi masku, osim kada radim lice. Ali, svakako, ja svoju ne skidam, tako da se mušterije osećaju bezbedno i to mi je važno. Ne brinem ja, ne brinu ni one."

Izvor: MONDO/M. Gašić

Iako većina ovog leta neće imati priliku da se brčka u moru ili da plažom prošeta zategnuto telo u kupaćem, to ih ipak nije obeshrabrilo. Čini se da se sada, više nego ikada, doteruju i imaju želju da budu lepe i negovane.

"Bilo da idu na posao ili rade od kuće, to je nešto najmanje što mogu da učine za sebe. Uprkos svemu, život nije stao. I dalje imamo obaveze koje smo imali, idemo na posao, u nabavke, staramo se o roditeljima, porodici... I baš zato nam je važno da makar na nekom mikro planu, time što ne odustajemo od nekih naših rutina i navika, zadržimo kakvu-takvu kontrolu nad našim životima. Kada činimo nešto lepo za sebe, osećamo se bolje, lakše nam je da podnosimo sve ovo što nam se dešava“, smatra Ivana.

A čemu to Beograđanke najviše posvećuju pažnju?

Izvor: MONDO/M. Gašić

"Pored manikira i svilenih trepavica, koji su popularni tokom cele godne, najviše dolaze i na pedikir. Leto je, nosimo otvorenu obuću, lepo je kada su nam stopala negovana i noktići nalakirani“, kaže i dodaje da se mlađe mušterije najčešće odlučuju za "smelije" trendove – lakove u nekoliko nijansi, kombinaciju različitih pastelnih boja ili asimetrično ukrašavanje u vidu poneke tufnice, dok malo starije najpre biraju "klasiku" - "nude" ili crvenu.

Strujom protiv celulita

Aparat za elektrostimulaciju mišića stvara male strujne udare koji stimulišu motoričke neurone na tretiranom području da se simultano skupljaju i opuštaju. Drugim rečima, stvaraju se kontrakcije mišića kao kada vežbate. Na ovaj način se tope masne naslaga sa tretiranih regija (butina, zadnjice, stomaka) i uklanja celulit.

Mada teretane rade, veliki broj žena koje figuru obično doteruju vežbama, sada radije bira tretmane za topljenje masnoća i uklanjanje celulita u salonima lepote.

"Zbog cele ove situacije sa koronom i zato što se ne osećaju prijatno u teretani, gde treba da vežbaju sa drugim ljudima, mnogo žena sada dolazi na elektrostimulaciju, što obično nije praksa leti. Presudno je što su same u prostoriji gde su priključene na aparat, tako da se osećaju sigurno i zaštićeno“, priča Ivana i dodaje da ovaj tretman najčešće kombinuju sa maderoterapijom, tretmanom drvenim oklagijama za uklanjanje celulita.

"To što možda neće obući kupaći ovog leta, zaista nije važno. Svaka žena će vam reći da joj je prvenstveno važno da se samoj sebi dopada, da je samoj sebi lepa, pa tek onda drugima. I to je istina“, zaključuje Ivana.