Ipak, može!

Postoje izuzeci! Evo pod KOJIM USLOVIMA SRBI MOGU u Grčku

Autor Maja Gašić

Rampa je spuštena, ali postoje i izuzeci.

Pre nekoliko dana Grčka je donela odluku o produženju zabrane ulaska u zemlju srpskim državljanima. Naši građani i svi državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije i država Šengen zone, u Grčku će najranije moći u avgustu.

Međutim, postoje neki izuzeci od ovih pravila kada bismo i mogli da uđemo u Grčku....

Međutim, iako postoje načini da kao državljani Srbije uđete u Grčku, najverovatnije nećete moći da se kupate i uživate. Razlozi zbog kojih možete preći grčku granicu, kako navodi u odredbi Vlada ove zemlje, su uglavnom poslovne prirode ili ako ste samo u tranzitu. Takođe, prema ovoj uredbi, svrhu prelaska grčke granice morate dokazati i pratećom dokumentacijom, a biće neophodno i da se testirate na korona virus na granici, piše Blic.

Evo u kojim slučajevima ne važi zabrana ulaska u Grčku:

1. Ako ste medicinsko osoblje, istraživač ili profesionalac u oblasti zdravstva i ukoliko pri ulasku u zemlju pokažate licencu za rad ili drugi akreditovan dokument. Takođe je uslov da se u Grčkoj boravi samo zbog svrhe posla.

2. Osobe koje već duže vremena borave u državama članicama Evropske unije ili zemljama iz zone Šengena.

3. Članovi državnih delegacija.

4. Osoblje diplomatskih-konzularnih prestavništava i delegacija. Osoblje međunarodnih i evropskih institucija kao i članovi humanitarnih organizacija tokom obavljanja aktivnosti. Pravo da uđu u Grčku imaju i vojna lica i pripadnici bezbedenosnih snaga ili grčkog Generalnog sekreterijata za civilnu zaštitu.

5. Zaposleni u oblasti transporta, uključujući morski i rečni saobraćaj, posade vazduhoplovstva, posade i tehničko osoblje letilica za gašenje požara, kao i vozači kamiona koji su u tranzitu radi transporta robe, kao i apsolutno neophodno osoblje za njihov transport.

6. Putnici u tranzitu.

7. Studenti.

8. Ljudi koji se bave negom starijih lica i osoba sa posebnim potrebama.

9. Sezonski poljoprivredni radnici.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.