Konačno brčkanje!

Crna Gora otvorila granice za Srbe, a evo GDE MOŽETE DA SE TESTIRATE! SVI DETALJI - od cena do zakazivanja

Autor Maja Gašić

U nekim ustanovama se testiranje zakazuje, a negde je samo potrebno da se naoružate strpljenjem...

U subotu Crna Gora otvara granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom, rekao je danas crnogorski direktor Institua za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

Za ulazak u Crnu Goru najverovatnije će biti potreban PCR negativan test ili serološki ELESA, rekao je Mugoša i dodao da je odlučeno da se granice otvore na zahtev turističke privrede.

"Vidimo da se situacija sa Srbijom poboljšava što znači da se izjednačava kriva", pojasnio je Mugoša.

Odnedavno u Srbiji je moguće obaviti ove testove na lični zahtev građana.

Gde možete da uradite PCR test?

Cene testova

Cena testa je 6.000 dinara, a uplate je moguće izvršiti na isti tekući račun na koji se uplaćuje i testiranje na lični zahtev za brze serološke testove, objavljeno je na sajtu RFZO. Tekući račun je 840-17750-34 dok se u polju poziva na broj upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira. Cena serološkog testa je 1.2000 dinara

Na sajtu RFZO je navedeno da građani mogu da obave to u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije.

U nekim ustanovama kao što je Gradski zavod za javno zdravlje, testiranje na lični zahtev se zakazuje, a prema poslednjim informacijama svi termini su zakazani do 18 avgusta.

Na Torlaku se testiranje ne zakazuje, rezultati se dobijaju istog dana, ali je zato potrebno da se naoružate strpljenjem i čekate. Radno vreme je od 8 do 15 časova.

Testiranje je moguće i za strane državljane

U ovom slučaju, uplata se vrši na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja. Sve primedbe građana u vezi sa testiranjem na lični zahtev, mogu biti upućene putem broja telefona 064/8522-427

Na sajtu Instituta za javno zdravlje “Batut” je navedeno da se serološko i PCR testiranje zakazuje na telefon 060/71-71-892, od 10 do 12 časova za prvi dostupni termin.

Gde možete da uradite  ELISA test?

Serološki ELISA test može da se obavi u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.