Stil

Bez neprijatnog "čačkanja" grla ili uzimanja krvi: Otkriven NOVI TEST na koronu, lak i ne boli! VIDEO

Autor Maja Gašić

Olekuje se da će se ova vrsta testiranja primenjivati kad počne pkolska godina.

Juče je objavljena vest da su turisti iz Italije i Austrije brzinom svetlosti napustili hrvatska letovališta, nakon apela njihovih vlada da se vrate kući jer je epidemiološka situacija u ovoj zemlji nepovoljna. 

Na graničnim prelazima formirale dugačke kolone, a svi su morali da budu tstirani pre ulaska u matičnu zemlju. U redu za testiranje se u jednom trenutku čekalo tri sata.

Kronen Cajtung piše kako je u Beču uspostavljen "drajv-in" centar za testiranje na korona virus za sve koji se vraćaju s godišnjeg odmora u Hrvatskoj.

Dodaju kako se radi o besplatnom testiranju, ali i kako se radi o testu grgljanjem koji se koristi prvi put. Austrijanci su ga odlučili testirati sada, a planiraju ga primenjivati od jeseni, kada počne školska godina.

Novi test grgoljenjem

Kronen Cajtung javlja kako se novim testom grgoljenjem u kratkom roku može testirati puno ljudi. No dodaju i kako se u praksi čini kako je sve išlo sporo, budući da su se stvorile kolone automobila. Dodaju pak kako za gužve nije kriv sam test, nego papirologija.

testiranje korona
Izvor: YouTube/Stadt Wien

Šta još treba da znate?

“Pre testiranja nemojte jesti ništa i nemojte prati zube dva sata”, pojasnila je Korina Had iz kriznog medicinskog tima za grad Beč. Kada se dođe na mesto gde se testiranje provodi, zaposlenici osobi koja se testira daju malu bočicu tečnosti.

Ta otopina se potom grgolji u ustima nekoliko sekundi te se ispljune u epruvetu.

Na rezultate testa se čeka do 48 sati, a rezultate se dobije mejlom. Očekuje se kako će se ovaj test početi široko primjenjivati kada na jesen počne školska godina.

Mondo/Indeks.hr

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.