Stil

SRBI BUKIRALI SEPTEMBAR U CRNOJ GORI, A ŠTA JE SA KORONOM? Struka upozorava, ova zemlja je rizična!

Autor Maja Gašić

Članovi Kriznog štaba svakodnevno nas upozoravaju na zemlje u "komšiluku" u kojima je nestabilna epidemiološka situacija.

Izvor: Rina

Danima naši stručnjaci upozoravaju da povratnici sa letovanja iz mesta u kojima je epidemiološka situacija loša, predstavljaju veliki rizik za ponovno buktanje korone.

Ipak, to nije sprečilo naše sugrađane da spakuju kofere i pohrle u Crnu Goru. Onog momenta kad su komšije dozvolile ulazak u njihovu zemlju uz pozitivan Igg test, oni koji su se dvoumili oko letovanja, rezervisali su mesta u nekim od omiljenih srpskih letovališta u Montenegru. 

Posebno zainteresovani su mladi, kojima je septembar slobodan budući da fakultetska nastava počinje u oktobru. 

Ono o čemu malo ko razmišlja, jeste da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori prilično nesigurna i da zaista postoje realne mogućnosti da se zaraze koronom na letovanju...

U poslednja 24 sata u ovoj zemlji je registrovano 147 novih slučajeva korona virusa, odnosno duplo više nego u Srbiji iako imaju deset puta manje stanovnika.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Crna Gora ima trenutno 998 aktivnih slučajeva, odnosno čak 160 na 100.000 stanovnika. S druge strane, statistike u Srbiji su daleko povoljnije - 19,9 obolelih od korona virusa na 100.000 građana.

Krizni štab svakog dana isttiče da odluka o uvođenju obaveznog karantina za povratmnike s letovanja još nije doneta, a za ulazak u Srbiju takođe nije potreban PCR test.

“Epidemiološki rizik je svakako povratak naših ljudi iz inostranstva. Upozoravamo sve te ljude da ukoliko imaju neke tegobe odmah se jave i da se širi širenje”, rekao je dr Predrag Kon i dodao da i dalje stoji i još uvek nije odlučeno da li će ići u obavezu samoizolaciju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.