Stil

Crvena košulja Dilana Doga - minimalizam čiju je viziju delio i Stiv Džobs

Autor Nataša Petrović

Najpoznatiju crvenu košulju na svetu ima strip junak Dilan Dog, a nosi je u kombinaciji sa sakoom i džinsom. Ono što je neobično je da Dilan Dog nosi isključivo to, ali u dvanaest identičnih kombinacija.

Izvor: Youtube/Screenshot/Long Memory Short

Ekstremni minimalizam u izboru odeće odlika je i velikih biznis umova, ali ne iz istog razloga kao Dilan.

Na jugoslovenske trafike Dilan Dog je došao u subotu 15. avgusta 1986. godine. Tad je izašao Doktor Ksabaras, prvi broj serijala Dilan Dog italijanskog pisca i novinara Ticijana Sklavija, u izdanju novosadskog Dnevnika. Na italijansku i svetsku scenu stupio je nepunih godinu dana ranije, 26. septembra 1985, kao novi junak izdavačke kuće "Serđo Boneli".

Istraživač noćnih mora, Londonac nacrtan po liku glumca Ruperta Evereta (tada 25-godišnjaka), bivši je policajac Skotland Jarda koji je prešao u detektivske vode. Sklapa makete jedrenjaka, svira klarinet, plaši se slepih miševa, visine i zatvorenog prostora.

Pije samo čaj, jer se lečio od alkoholizma. Oružje mu je revolver bodeo iz 1889. godine i vozi "bubu" sa tablicama DYD 666 (auto mu je nagrada za prvi rešeni slučaj).

Najpopularniji je, pored Italije, na prostorima bivše Jugoslavije. Donkihotovski borac protiv zla, istraživač natprirodnog, generaciji koja je odrastala pre jugoslovenskih ratova, ovaj horor junak predstavlja vreme bezbrižnog optimizma koji će srušiti istorijske okolnosti, ali i prolaznost života.

Dilan Dog je nepopravljivi romantik, aristokratski melanholik dušom, džentlmen koji oličava gotovo uzvišeni dramski lik, zaštitnik i zarobljenik emocija, onaj koji se po epizodama magije stripa često zaljubljuje, zarobljenik emocije, uvek na svoju štetu.

Nestalan, ima konstantu koja se prvo uočava, stajling kao rekvizit i sudbinu - crvenu košulju usklađenu sa crnim sakoom i džinsom.

Zašto baš crvena?

Pitanje koje postavljamo iz kurioziteta, ništa nije neobično, naprotiv, danas je veoma popularna tamno crvena moderna muška košulja, kao što su Roberto Baressi košulje.

Ipak, neobično jeste da ih Dilan ima dvanaest i da samo njih nosi.

Objašnjenje možete pronaći u epizodi "Sve dok vas smrt ne rastavi". Ne, ne odnosi se na košulju, mada jeste kasnije ispalo tako.

Dilan Dog imao je ljubav Lili Konoli, Irkinju, teroristkinju, članicu Irske republikanske armije. Ovu epizodu kojom se objašnjava Dilanova prošlost neki smatraju i jednom od tri najbolje.

Lili je osuđena na smrt zbog bombaškog napada na Skotland Jard, bombom manje snage nego što je pretila. Dok čeka pogubljenje, protestuje glađu, a Dilan želi da njihovu ljubav ozvaniči i venčanjem učini večnom. I uspeva u tome, mada su neka tumačenja da je venčanje njegovo snoviđenje.

Kao u pesmi Đorđa Balaševića, sve Dilanove ljubavi su tužne.

Posle Liline smrti, Dilan kupuje dvanaest crvenih košulja, sakoa i farmerki, dvanaest identičnih kompleta, rekvizit sudbine koji ga prati kroz strip serijal i dalje popularan u Srbiji.

Za Dilana Doga pisac Miljenko Jergović kaže da je lik sa savršenim stajlingom - farmerke, crvena košulja, crni plišani sako.

"U svetu u kojem on živi na crnom se plišu ne vidi trunje, ne prlja se lako, tako da se na njegovom sakou ne pozna kroz kakve je sve avanture prošao. Naš svet je drukčiji. Razlika između zbilje i stripa obično je na štetu zbilje. Osim što je u zbilji mirnije", pisao je Jergović.

(Promo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.