Zdravlje u vašim rukama

ZAŠTO JE VIŠAK KILOGRAMA POSEBNO OPASAN ZA ŽENE: Povećava rizik od steriliteta i najtežih bolesti!

Izvor lepaisrećna.rs

Pročitajte šta kažu stručnjaci!

Izvor: Shutterstock

Gojaznost je povezana sa brojnim zdravstvenim rizicima. Razlika između muškaraca i žena u tome kako se u telu skladište masti od viška kalorija dovodi i do razlike u podložnosti bolestima među polovima.

Koje su posebne opasnosti za žene objašnjava prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodina, koji se rganizacijom i reorganizacijom ustanove u kovid jedinice - uspešno borio sa virusom korona tokom prvog talasa epidemije u Srbiji.

S obzirom na to da Lepa&Srećna vodi akciju "Kalorijama protiv korone", sa ciljem da podigne svest o rizicima gojaznosti, pitali smo dr Stokić i koji su glavni uzroci gojaznosti kod većine žena i kave rizike ona nosi.

"Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da više od milijarde ljudi ima prekomernu telesnu masu, a 300 miliona ispunjava kriterijume za gojaznost. 26% procenata žena uzrasta 20 do 39 godina ima prekomernu telesnu masu, a 29% je gojazno", kaže dr Stokić.

Porast telesne mase za 10% povećava rizik razvoja ishemijske bolesti srca za 13% kod muškaraca i 8% kod žena.

"Gojaznost na mnogo načina negativno utiče na zdravlje žena. Prekomerna telesna masa ili gojaznost povećava rizik nastanka tipa 2 dijabetesa i bolesti koronarnih krvnih sudova kod žena.

Porast telesne mase za 10% povećava rizik razvoja ishemijske bolesti srca za 13% kod muškaraca i 8% kod žena.

Ceo tekst pročitajte na portalu "Lepa&Srećna"!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.