Saveti stručnjaka

KAKO DO JEFTINIJEG GREJANJA: Stručnjaci otkrivaju trikove koje svi treba da znaju!

Autor Nataša Petrović

Stigla nam je sezona grejanja, a svaki trik koji će pomoći da se bolje i jeftinije ugrejemo je uvek dobrodošao...

Stigla je jesen, sezona kada mnogi od nas počinju da uključuju grejanje. Naravno, svi razmišljaju o tome koji način grejanja je najjeftiniji, ali i o tome da li je jeftinije ostaviti grejanje uključeno celog dana ili ga uključiti po dolasku u stan/kuću.

Stručnjaci daju svoj sud o tom pitanju koje nas sve zanima!

Naime, oni sugerišu da nije jeftinije ostaviti grejanje uključeno tokom celog dana. Da bi se temperatura održavala celog dana, čak i kada je podešena na nižu temperaturu, grejanje mora da radi tokom celog dana, što znači i da celog dana troši struju. Zato je, kažu stručnjaci, ipak bolje da grejanje uključite onda kada vam treba i kada ste kod kuće.

Međutim, ukoliko vam je kuća hladnija, odnosno nije dobro izolovana, biće potrebno više električne energije da se zagreje kada uključite grejanje.

Zato savetuju korišćenje tajmera, pomoću kojeg ćete moći da podesite kada se grejanje uključuje i isključuje, a nećete morati da brinete ni da li ste zaboravili da isključite grejanje.

Na kraju, stručnjaci su saglasni da je najvažnija stvar koju treba da uzmete u obzir da li je vaš dom dobro izolovan ili toplota izlazi. Ako je izolacija dobra, troši se manje struje bez obzira na to da li grejanje radi tokom celog dana na nižoj temperaturi ili se koristi tajmer. To je i sasvim logično jer što se manje toplote gubi, manje energije je potrebno da se zagreje prostorija.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.