Muče li i vas "maskne"?

BUKNULE SU VAM BUBULJICE ZBOG MASKE? "Lek" su med i vodena para! Saznajte kako pomažu

Autor Maja Gašić

Ovaj problem je u današnje vreme toliko čest da je dobio naziv...

Izvor: YouTube/Eyewitness News ABC7NY

Maske su neophodne kako bismo sprečili zarazu virusom koji je do sada usmrtio više od milion ljudi u svetu. Ali, naša koža pod ovom zaštitom trpi velika oštećenja.

Zaštitne maske su obavezne u javnom prevozu, prodavnicama, na radnom mestu i svim zatvorenim prostorima, a nošenje istih više sati može da uzrokuje probleme s kožom, pa je pojava bubuljica gotovo neminovna. Ovaj problem je toliko čest da je dobio i naziv - MASKNE, kovanica nastala spojem reči "maske" i "akne".

Ovo su neki trikovi koji će pomoći da ih se uspešno rešite.

Svemoćni med

Med deluje kao antiseptik i uspešno ublažava upale na koži, kao što su bubuljice. Sprečava razvoj infekcije i ubrzava proces izlečenja. Sve što treba da uradite jeste da nanesite malu količinu meda na kritična mesta i ostavite da deluje par minuta. Isperite vodom. Savet plus - birajte sirov, organski proizveden i kvalitetan med, jer je najaefektniji.

Vodena para

Kad dugo nosite masku začepljuju se pore, a izlaganje kritičnih delova vodenoj pari pomaže im da se otvore i da se oslobode sve nečistoće unutar njih. Na ovaj način detoksikujete kožu, a ona ostaje hidrirana i podmlađena. Stavite oko 2 dl vode da proključa, pa tečnost sipajte u neku činiju. Dodajte neko začinsko bilje ili par kapi esencijalnog ulja po želji u tu vodu. Stavite peškir preko glave i držite lice iznad vode desetak minuta. Za to vreme, zatvorite oči i duboko dišite. Nakon tretmana, otvorene pore iščistite maskom za lice.

Birajte materijal

Prvi trik je da pripaziti kakve maske koristite. Tkanina od koje je napravljena dosta utiče na zdravlje kože. Birajte prirodne i mekane materijale poput pamuka, pa se vaša koža neće nepotrebno znojiti.

Ne "zabušavajte" s pranjem

Jako je važno da redovno menjate masku. Ako nosite jednokratnu, odmah nakon korištenja je bacite u smeće. Ako, nosite onu od prirodnih materijala, obvezno je operite na visokoj temperaturi nakon svakog korištenja.

Večernja nega

Stvorite naviku svakodnevne "bjuti" rutine. Ako ste došli kući i znate da više nećete izlaziti u toku dana, odmah očistite lice kako bi koža imala dovoljno vremena da se regeneriše. U protivnom će vam se začepiti pore, pa će se javiti problematične bubuljice i miteseri.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.