Stil

AKO I VI USISAVATE OVAKO, ODMAH PRESTANITE: Pokvarićete motor usisivača, a kuća će vam ostati prljava uprkos trudu!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovo su stvari koje nikada ne bi trebalo usisavati!

Ako vam se dogodila nezgoda kod kuće, verovatno uz uzdah vadite usisivač kako biste počistili to što se prosulo.

Ali, ne bi baš sve trebalo usisavati, jer može da pokvari usisivač, ošteti ga ili ne da nikakav rezultat, objasnićemo vam i zašto!

Ovo su stvari koje nikada ne bi trebalo usisavati!

Prašina od radova u kući

Sitne čestice koje ostaju nakon burgijanja, gipsanih radova ili drugih popravki ili renoviranja, kao ni pepeo, ne bi trebalo da usisavate. Neke od njih mogu i pregrejati motor usisivača.

Šminka

Ukoliko vam se prosula šminka, razbili ste rumenilo, puder ili vam se polomio karmin, nemojte samo preći usisivačem preko toga. Unutar njega može napraviti ozbiljnu štetu.

Mlevena kafa


Ako ste prosuli mlevenu kafu, pokupite je vlažnim ubrusom. Ukoliko je samo usisate, znajte da sadrži i malu količinu vlage, zbog čega može da zapuši cevi, uništi motor ali i podstakne nastanak buđi unutar usisivača.

Suvi delovi biljaka

Ako imate sobno cveće, možda ste časkom usisali oko saksija i "uvukli" i suve listiće ili cvetove. Lako mogu da vam zapuše usisivač.

Pepeo

Ne bi trebalo da usisavate pepeo zato što su u pitanju čestice toliko sitne, da će samo "proći" kroz usisivač i izleteti kroz ventilacioni deo nazad u vaš dom.

Zemlja

Bilo da ste je uneli na cipelama, ili ste slučajno razbili saksiju, nemojte usisavati zemlju. Ako se prosula na tepih, samo ćete usisivačem "ugurati" čestice još dublje u njega.

Vlažna zemlja takođe će napraviti problem u motoru usisivača.


Dlake

Ako retko usisavate stan, naročito ako imate kućnog ljubimca, verovatno znate kakav problem prave dlake. Svakako ćete ih ručno vaditi iz creva usisivača, poštedite se tog ne baš prijatnog posla i pokupite ih metlom, a potom usisajte prašinu.

Staklo

Razbili ste čašu ili flašu, pokupili veće komade rukom i sada ćete ostatke usisati? Oni mogu pocepati kesu usisivača i oštetiti mašinu, a uvek postoji opasnost da će sitniji komadi "proleteti" kroz usisivač, pocepati kesu i izleteti kroz ventilacioni deo, tako da niste uradili ništa, i dalje pod neće biti bezbedan za hodanje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi