Stil

NAJBOLJE REŠENJE ZA AKTIVAN ODMOR: 3 idealne lokacije za planinarenje u Srbiji

Izvor Promo

Nije daleko, nije skupo, fantastično je za zdravlje, a oprema je nadohvat ruke!

Hajking, koji se najčešće prevodi kao planinarenje ili pešačenje u prirodi, u poslednje vreme bliži se poziciji broj jedan kada je reč o rasprostranjenosti fizičkih aktivnosti. To nije nimalo iznenađujuće, s obzirom na to da istovremeno nudi jačanje tela i imunog sistema, avanturu, aktivan odmor, susret s prirodom i brojne druge stvari koje savremeni čovek sebi uskraćuje zbog današnjeg tempa života.

Ova vrsta aktivnosti, nasuprot većini drugih, nije previše zahtevna kada je reč o opremi, vremenu i lokacijama. Srbija je prepuna prirodnih lepota koje su, u isto vreme, savršena mesta za hajking.

Izvor: HIISHII

Kada se odlučite za ovu aktivnost, potrebno je obratiti pažnju na određene detalje pri izboru opreme, jer ona predstavlja onu prevagu između obične aktivnosti i uživanja. Kada je reč o patikama, njihova mala težina dozvoljava brže kretanje u svim uslovima, dok šira platforma na prednjem delu stopala omogućava veću stabilnost u kretnji. Ukoliko birate idealnu jaknu, veoma je važno da ona omogućuje pun radijus pokreta, da bude lagana, a da sa druge strane pruža dobru termičku izolaciju i ne propušta vodu. I jedno i drugo može da se pronađe u adidas TERREX kolekciji.

Izvor: HIISHII

Ovo je naš izbor planina na koje biste mogli otići već narednog vikenda.

Fruška gora

Hajking tura u Nacionalnom parku Fruška gora ne ostavlja prostor za opravdanja. Staza je veoma umerena, priroda prelepa, a istorijske lokacije pričaju priču dugu vekovima. Ova planina nekada je bila ostrvo u Panonskom moru. Sada su tu atraktivne padine, stogodišnje šume, vinogradi i brojni manastiri, svaki sa svojom autentičnom pripovešću. Kružna pešačka staza kreće od Iriškog venca i ide do manastira Staro i Novo Hopovo.

Miroč

Ova živopisna planina, sa svojim vrhovima Veliki i Mali Štrbac, uzdiže se iznad Đerdapske klisure, najužeg dela toka Dunava. I jedan i drugi vrh imaju status Nacionalnog parka zbog raznovrsne i reliktne vegetacije. Uobičajene hajking ture kreću od vidikovca na Pločama, a završavaju se na vrhu Veliki Štrbac, na nadmorskoj visini od 767 metara, odakle puca pogled na Dunav u njegovom najmoćnijem izdanju.

Izvor: HIISHII

Rtanj

Ova impresivna planina, koja ima oblik gotovo potpuno pravilne trostrane piramide, već samom svojom pojavom svedoči o nesagledivoj snazi prirode. Na njoj postoje lakše, teže i veoma teške staze, pa, praktično, svako može da odabere turu po svojoj meri. Takođe, postoji i noćna tura, koja je jedinstveno iskustvo, najčešće poređeno sa samospoznajom i prosvetljenjem.

Oprema

Hajking svoju ogromnu popularnost, osim brojnim zdravstvenim blagodadima i avanturističkom duhu, svakako duguje i tome što zahteva vrlo malo opreme, a to su vrhunske patike i jakna. Naša preporuka je adidas TERREX kolekcija, čiju kompetnu ponudu možete naći u adidas monobrend radnjama.

Tagovi