Korosni saveti

MAMURLUK OD PIVA LEČITE JAJIMA, A OD VINA? Nutricionista otkriva šta najbolje pomaže kod svakog pića

Autor Maja Gašić

Svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lek

Stižu praznici i bez obzira što ćemo slaviti u kućama, u mnogo manjem društvu nego što smo možda navikli, alkohola najverovatnije neće manjkati...

A šta sutradan kad glava "puca", povraća nam se i najradije ne bismo izlazili iz kreveta? Kako pobediti mamurluk?

Važno je da znate da se mamurno stanje uzrokovano različitim alkoholnim pićima ne leči na isti način. Svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lek.

Sigurno niste znali, ali mamurluk možete lečiti i bananom, indijskim orasima, sve zavisi od toga {ta ste pili, tvrdi nutricionista Šer Koks.

Pivo

Za pivopije je najbolje da doručkuju jaja i avokado. Jaja su bogata proteinima koji sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola, dok je avokado bogat vitaminom B6, koji smanjuje mišićnu slabost i razdražljivost. Plus, nije zgoreg i da popijete 1-2 šolje jakog čaja kako biste pomogli organizmu da se rehidrira.

Belo vino

Banana je lek! Previše vina uopšteno izaziva upalu, zbog čega bela krvna zrnca pojačano proizvode i otpuštaju u krv citokine. To su iste ćelije koje se oslobađaju u krvi kad dobijete grip i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora, a banana će vratiti kalijum koji ste izgubili zbog diuretskog efekta alkohola, tvrdi Koksova.

Crveno vino

Neke vrste zrelih vina mogu da podstaknu telo da oslobađa histamine i izazovu simptome koji se mogu povezati s alergijom, poput suvih očiju ili glavobolje. Indijski orah povećaće nivo energije. Nije zgoreg i da popijete tabletu protiv alergije, kako biste suzbili proizvodnju histamina i simptome slične alergijskoj reakciji. Čaša mlake vode sa kašičicom meda će vratiti izgubljeni šećer.

Šampanjac

Piće koje će vas najlaše zavarati da potkrijete kada ste preterali. Ali zato, glavobolje nakon pijanstva izazvanog ovim pićem mogu biti užasne. Zahvaljujući mehurićima, koje toliko volimo u šampanjcu,  alkohol se bolje apsorbuje u organizmu. Iznenađujuće, najbolji lek za ovu tegobu je koka-kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži "podiže" organizam. Doručak neka bude jak, najbolje slanina pržena roštilju, jer je bogata vitaminima B grupe, pa deluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.

Džin-tonik

Kod žestine ovog tipa najbolje pomaže čaša vode s malo narendanog đumbira. Ova namirnica će smiriti želudac, a doručkujte lako. Prepečen tost a kašičicom meda je savim dovoljan. Med sadrži fruktozu, koja ubrzava metabolizam alkohola.

Sajderi

Sajder kod mnogih izaziva nadutost želuca. kod mamurluka izazvanog ovim pićima pomaže šolja tople vode s malo đumbira, sa kašičicom šećera ili meda, kako biste nadomestili izgubljeni šećer i smirili želudac.

Još jedan "lek" koji se preporučuje jeste šolja bistre pileće supe. Supa će rehidrirati organizam, a bogata je triptofanom, aminokiselinom koja pomaže organizmu da proizvodi serotonin, što će vam popravi raspoloženje.

Jedan od korosnih saveta nutricionistkinje jeste i da izbegavate šampanjac ili bilo koje drugo alkoholno piće sa mehurićima poput džin-tonika ili rum-kole, jer penušanje ubrzava ulazak alkoholoa u krvotok.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi