Pranje veša nikome nije omiljeni kućni posao, ali da li ste znali da može da vas zaštiti od trovanja hranom?
Kuhinjska krpa je među najprljavijim stvarima u kuhinji, i njeno nepažljivo korišćenje može dovesti do problema sa zdravljem kao što je trovanje. Pre toga, možda ni nećete primetiti da nešto s njom nije u redu!
U jednom istraživanju, naučnici su analizirali sto kuhinjskih krpa koje su ljudima služile po više nedelja, i na čak 49 pronašli bakterije, među kojima je bila i ešerihija koli.
Ako niste vegetarijanci, veće su šanse da vam krpe budu opasne zbog svakodnevnog kontakta ruku sa svežim mesom. Na mesu koje nije termički obrađeno nalaze se bakterije, a ako ruke samo isperete vodom pa obrišete krpom, "preselili" ste ih na krpu. Pročitajte šta bi stručnjaci odmah bacili iz vaše kuhinje!
I ljudi koji žive sami su pod rizikom, ali je on veći što je više ljudi u kući, jer to znači i više ruku koje svakodnevno diraju krpe. Ako imate decu, moguće je da krpe često završavaju na podu a da to i ne znate, već samo budu vraćene na radnu površinu.
Da biste smanjili rizik, potrebno je da uvek imate tri odvojene krpe. Jednu koristite za ruke, jednu za sudove i jednu za brisanje radne površine. Najbezbednije je da krpe menjate svakog dana, i da ih obavezno perete u vrućoj vodi. Pročitajte i zašto krpe ne bi trebalo prati zajedno sa čarapama!
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.