Saveti

AKO I VI OVO RADITE SA SOBNIM BILJKAMA, ODMAH PRESTANITE: 5 grešaka koje skoro svi prave a "smrt" su za cveće u kući!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Izbegnite najčešće greške i vaše sobne biljke će, jednostavno rečeno, cvetati!

Izvor: YouTube/Harli G

Ako volite sobne biljke, one koje privlače novac ili samo biljke koje vas uveseljavaju izgledom, možda je zima trenutak kada ste zabrinuti jer odjednom ne izgledaju kao što bi trebalo. 

Postoji pet razloga zašto sobne biljke propadaju iako radite sve za njih - zalivate ih, pazite ih, a opet nije dovoljno. Stručnjaci su otkrili koji su to razlozi!

1. Previše vode

Glavni razlog propasti sobnog bilja je preterano zalivanje, navode stručnjaci.

Ako je biljka počela da vene, a listovi joj menjaju boju u braon, znači da ste preterali u zalivanju. Zemlja bi trebalo da bude vlažna za većinu biljaka, ali višak vode mora oticati kroz rupe u saksiji. Nemojte biljku ponovo zalivati sve dok prvih dva centimetra zemlje ne budu potpuno suva.

2. Premalo svetlosti

Biljke koje "vole" svetlost uvenuće ako je nema dovoljno, a za to je rizik veliki tokom zimskih dana kada ima manje Sunčeve svetlosti.

Ako primetite da lišće žuti ili se rast ne odvija očekivanom brzinom, moguće je da vašoj biljci nedostaje svetlosti. Većina sobnih biljaka traži svetlost oko šest sati dnevno i moraju biti izložene Sunčevim zracima. Ako ne planirate da investirate u LED rasvetu za uzgoj biljaka, morate ih premeštati tako da "hvataju" svetlost.

Pročitajte i zbog čega orhideje u stanu venu!

3. Premala saksija

Ostavljanje biljke u saksiji u kojoj je došla u vaš dom takođe je česta greška. Mnoge biljke prerašće tu saksiju i neće imati dovoljno mesta za koren, koji opet neće imati dovoljno zemlje da se ishrani. Sigurni znaci da je ovo problem su biljka koja sporo raste, biljka koja izgleda kao da će ispasti iz saksije jer je korenje gura odozdo, i koren koji viri kroz rupe na saksiji.

4. Sobna temperatura

Neodgovarajuća sobna temperatura takođe je čest problem. Ako temperatura ode ispod 15 stepeni Celzijusa, većina prosečnih sobnih biljaka će uvenuti. Ako primećujete da venu, da im kora ili stabljike pucaju, znači da im je previše hladno.

5. Višak listova

I za sam kraj, cvećari kažu da je veoma česta greška to što ostavljate biljku bez brige, odnosno ne skidajte joj višak lišća, plodova i ne orezujete je.

"Skoro svaka sobna biljka koja ima mnogo lišća trebalo bi da se krajem zime, ili početkom proleća, reši suvšinog lišća. Otkinite listiće koji su već suvi ili se suše, skratite grančice koje ometaju uniformnu strukturu biljke, i odmah će biti u boljem stanju", navode cvećari.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi