Stil

DA LI SME FRIŽIDER DA SE ODMRZAVA FENOM? Svi to radimo, a stručnjak upozorava - pravite katastrofalnu grešku!

Autor Maja Gašić

Saznajte i zašto se ovo nikako ne preporučuje

Izvor: YouTube/Screenshot/Ellen Mah

Odmrzavanje frižidera je možda najdosasniji kućni posao, traje satima a zbog namirnica, pregrada i polica razbacanih svuda po kuhinji, kuća vam izgleda "kao da je bomba pala". Upravo zato neke domaćice pribegavaju bržem rešenju, pa led iz uređaja tope fenom.

A da li je to pametna ideja? Ako putate stručnjake, reći će vam nikako!

Stručnjaci preporučuju odmrzavanje na "tradicionalan" način - ostavljajući ga da se otopi preko noći. Za metod odmrzavanja fenom kažu da je opasan za sam frižider, ali i osobu koja se time bavi.

Protok vazduha iz fena za kosu ima prilično visoku temperaturu koja može oštetiti delove frižidera. Najefikasniji način za ubrzavanje odmrzavanja je zalivanje leda toplom vodom iz slavine. I ni u kom slučaju ne biste smeli mehanički da skidate led, na primer, nožem, smatraju stručnjaci ruske laboratorije za ispitivanje efikasnosti kućnih električnih uređaja.

Pored toga, upotreba za kosu u svrhu otapanja leda u frižideru može da bude opasan po samu domaćicu.

Ako fen držite na pristojnoj daljini od frižidera, neće vam se ništa strašno dogoditi. Ali ako ga držite unutar samog aparata, na njega mogu da padnu kapi vode i može doći do kratkog spoja. Ako u to vreme osoba dodirne frižider, postoji rizik od strujnog udara, upozoravaju stručnjaci.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.