Stil

NE SME U SALONU NEKO DA VAM RADI HIRURŠKI ZAHVAT, TO JE KRIMINAL: Dr Colić o fotkama koje su šokirale Srbiju!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ugledni estetski hirurg o fotografijama posle "tretmana" koje su zaprepastile javnost!

Izvor: TV Prva/screenshot

Kompletnu javnost su zgrozile fotografije devojaka, među kojima je i učesnica rijalitija Naida Gadžo. nakon neadekvatnog tretmana  "plazma penom". Slike sprženih delova lica obišle su Internet brzinom munje, a Željana Milovanović, jedna od devojaka, ispričala je sve o svom iskustvu uživo na Prvoj. 

Dermatolog dr Aleksandar Adamović ranije je objasnio šta je "plazma pen" i kako se pravilno koristi, a sada je hirurg dr Milan Colić rekao da sve to zvuči strašno.

"Video sam fotografije, i čujem da ta žena radi ovde godinu dana. Ja radim 30 godina i nemam nijedan kiks. Ja ne znam da li ta osoba ima licencu, da li je doktor, ali kako pacijentu ne padne na pamet da se ne obrati nekome? Da pita stručnjaka da li bi tako nešto radio? Meni je to neverovatno. Prekršeno je prvo pravilo medicine, primarno je ne naškoditi pacijentu. Druga stvar je ako ta osoba ne pripada medicinskom svetu. Postoji i magična reč, laser, termički zrak koji ima fenomenalnu primenu. Ali nije za svakoga, mora iskusna osoba rukovoditi termičkim zrakom, on može da napravi oštećenje. Meni ove fotografije liče na opekotine, jedne od najtežih rana, koja ostavlja i trajne ožiljke. I to na licu", rekao je dr Colić.

Fotografije opečenih lica devojaka koje su bile u beogradskom salonu šokirale su sve!

"Zdravstvena inspekcija mora da se pozabavi ovakvim slučajevima, da uđe u salon i vidi. Meni je jednom inspektor rekao da je razlika između prijavljenih i neprijavljenih ordinacija, u tome što u neprijavljene ne sme da uđe inspekcija. Oni nisu na spisku. Kako pacijentu koji ima logike padne na pamet da ode u salon i uradi hirurški tretman? Nešto iz domena medicine? Ne nasedajte na to, ne treba ljudi uvek da biraju. Treba im objasniti šta je dobro, a šta loše, pa neka izaberu i plate po izboru. Ali mi smo dužni da kažemo istinu, pacijent plaća poverenje, biće poljuljano posle ovakvih slučajeva koji kompromituju struku na duge staze", kazao je dr Colić.

"Možda ima toliko neobaveštenih koji će nastaviti da idu u ovakve salone. Postoje sertifikati, moja bolnica ima sertifikat Ministarstva zdravlja za tretmane botoksom ili hijaluronom. Hoće li pitati klijent da li imate sertifikat Ministarstva? Ne može neko ko nema veze sa ovom strukom da radi takve stvari. Laži koje se zovu Instagram i Fejsbuk, to se sve može proveriti na Internetu. Ne treba da nasedamo, znam da živimo brzo pa brzo i reagujemo, čujemo od drugarice da je dobro prošla pa odemo i mi... Ne može medicina da se radi u salonima, već u ordinacijama gde ako nešto pođe po zlu, doktor će znati da reši komplikaciju", rekao je on.

Devojkama je predstavljeno da je ovo bezazlena intervencija, ali dr Colić kaže da ne postoji "bezazlena" stvar.

"Ne može nešto da se uradi 'samo malo' ili 'bezazleno', ovo su intervencije. Promene na koži na slikama liče na opekotine. Ja ne vidim razlog za nastanak ovakvih povreda nakon tretmana, barem ga ja ne znam", rekao je on misleći na ove fotografije, upozoravamo vas da su uznemirujuće!

On je upozorio da postoje brojne metode koje su potpuno neproverene, kao što je "smanjivanje nosa laserom i dijeta za veće grudi", rekao je on.

"Deo krivice snose i pacijenti, koji odu u salon, ne traže diplomu i da ne vide ko je ta osoba. Lekari i hirurzi uče u svetskim centrima, medicina je beskrajna priča, vi stalno učite. Ja imam šta da učim posle decenija karijere, ali drugačije je moje učenje i nekoga ko je na početku karijere. A zamislite tek nekoga ko nema nikakvo iskustvo, izdaje neke našarane sertifikate, to je kriminalna radnja", rekao je on.

"Kod mene konsultacija nekad traje duže od operacije. Nekada operacije ni ne bude, ali razgovaram sa pacijentom dugo, moramo ostvariti poverenje. Dužni smo da priznamo kada pogrešimo, a mi često ispravljamo tuđe greške. Ovo su stanja koja izgledaju kao posle požara, iako ne mogu samo na osnovu slika da kažem, inspekcija mora da izvrši monitoring, ovo ne sme da se ponovi. Apelujem na pacijente samo da se raspitaju, ne moraju kod nas da dođu, ali moraju da se raspitaju šta da rade ili ne rade", rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.